Transportorganisatie: ‘Pakjes laten terugbrengen door particulieren is onwettig’

Volgens Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) is het initiatief van modeketen JBC om pakjes te laten retourneren door pendelaars onwettig. De beroepsvereniging wil juridische stappen zetten als het bedrijf ermee doorgaat.

JBC kondigde dinsdag aan dat het voor zijn retourpakjes gaat samenwerken met Hytchers, een start-up die werkt met pendelende automobilisten. Die pendelaars vervoeren en leveren retourpakjes die op hun pendelroute liggen, in ruil voor aankoopbonnen van JBC.

Volgens TLV, dat 1.500 Vlaamse transportfirma’s vertegenwoordigt met goederenvervoer als kerntaak, voldoet het plan van JBC niet aan de wettelijke voorwaarden. Van zodra de uitvoerder een vergoeding krijgt, is een vervoersvergunning verplicht. En een aankoopbon is een vergoeding. De vergunning is ook nodig van zodra het gebruikte voertuig een laadvermogen van 500 kilogram of meer heeft, wat het geval is voor 90 procent van de personenwagens.

1.000 euro

‘We hebben een brief geschreven aan JBC en Hytchers met de vraag om hun manier van werken te verduidelijken en brachten hen op de hoogte van de bestaande regelgeving’, zegt TLV-directeur Lode Verkinderen. De beroepsvereniging wacht op hun reactie, maar wil juridische stappen ondernemen als de bedrijven volhouden dat hun manier van werken conform de wet is.

TLV benadrukt dat JBC als opdrachtgever medeverantwoordelijk is voor inbreuken van pendelaars. Per inbreuk zijn er boetes tot 1.000 euro, zowel voor de opdrachtgever als de uitvoerder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20