Traditionele eerste vangst Hollandse maatjes gaat naar Duitse klinieken die Nederlandse coronapatiënten opvingen

Door een tekort aan bedden op intensieve zorgen werden de afgelopen maanden veel Nederlandse Covid-19-patiënten in naburige Duitse ziekenhuizen opgenomen. De ziekenhuizen worden daar nu smakelijk voor bedankt.

Het Nederlands Visbureau Zei maakte woensdag bekend dat de eerste vangst van Hollandse maatjes dit jaar als geschenk aangeboden wordt aan de Duitse bondsstaat Noordrijn-Westfalen.

Hollandse Nieuwe

Traditioneel wordt die eerste vangst geveild voor een goed doel. Dat gebeurt op de zogeheten ‘veiling van de Hollandse Nieuwe’, een groot evenement waar altijd veel publiek en pers bij is. Aangezien dat voor het eerst in 35 jaar niet kan doorgaan door de coronamaatregelen, wil Nederland de eerste maatjes van het seizoen gebruiken om dankbaarheid te tonen voor de Duitse assistentie bij het opvangen van een overvloed aan coronapatiënten. 

De 4.000 maatjes worden maandag geleverd aan het universiteitsziekenhuis van Münster, waar de transfer van de Nederlandse patiënten geregeld werd. De befaamde ‘maatjes-meisjes’ zullen de lekkernij gratis uitdelen aan de medewerkers van de kliniek.

Solidariteit

Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst, nam in april Covid-19-patiënten van drie Europese lidstaten onder zijn hoede. In totaal werden meer dan 100 Nederlanders verzorgd in klinieken verspreid over de Duitse deelstaat, om de overbevolkte intensievezorgenafdelingen in Nederland te ontlasten. 

Het is vanzelfsprekend dat we helpen.

Minister van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen

De minister van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen zei in een lokale krant begin april: ‘Het is vanzelfsprekend dat we helpen.’ Op dat moment had de deelstaat 6.000 bedden op intensieve zorgen, waarvan er 2.400 niet gebruikt werden. 

Maatjes zijn een typisch streekgerecht uit Nederland. Het is gefileerde haring, inclusief staart, gemarineerd in zoute pekel, met binnenin roodachtig vlees. Dat laatste wijst op de aanwezigheid van een bepaald enzym dat zeer smaakvol is. Het is aan de hand van die kleur dat kenners de kwaliteit van de maatjes bepalen. 

De vangst loopt gewoonlijk van juni tot augustus. Vanaf vandaag ligt de Hollandse Nieuwe maatjesharing trouwens in de winkel. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20