Topman Volksgezondheid met ziekteverlof na tweede negatieve evaluatie

Tom Auwers, de voorzitter van de FOD Volksgezondheid, krijgt voor het tweede jaar op een rij geen positieve evaluatie, maar een verbeteringstraject. Dat schrijft De Standaard.

Auwers is al twee weken op ziekteverlof en wordt tijdelijk vervangen door de directeur met de langste staat van dienst, Philippe Mortier van het departement Dier, Plant en Voeding.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf aan dat het beter moet, aldus De Standaard.

Stuurloos

Een ontslag zou niet aan de orde zijn. Het concrete gevolg is wel dat de federale administratie vandaag stuurloos is. Interne spanningen zijn aanhoudend sinds de eerste golf. De werking van de overheidsdienst lijdt daaronder.

Een jaar geleden kreeg Auwers hetzelfde te horen. In volle coronacrisis weigerde toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block Auwers ook een positieve evaluatie te geven.

Een van de aanleidingen daartoe was dat de strategische stock aan mondmaskers verdwenen bleek. Op het hoogtepunt van de eerste golf droeg ze toen de leiding van het crisisbeleid op aan de zeventigjarige Christiaan Decoster. Hij moet daarvoor uit zijn pensioen terugkomen.

Begin dit jaar nam Auwers terug de leiding van de FOD over.

Onderbemanning

Nu de coronacrisis stillaan wegebt, wil de politiek geleerde lessen in de architectuur van onze gezondheidszorg meenemen. Vandenbroucke steekt zijn hervormingsambities niet onder stoelen of banken, al heeft hij daar een sterke administratie voor nodig.

Auwers wees in de aanloop naar de begrotingsgesprekken van september vorig jaar al op de onderbemanning van zijn overheidsdienst. “Onze afdeling Public Health Emergencies, die internationale uitbraken in de gaten moet houden, was vroeger sterker uitgebouwd. Door pensioneringen en opgestapte mensen, was die dienst teruggevallen op één persoon”, zei hij destijds in De Standaard.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20