Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock geeft ontslag nadat foto’s lekken waarop hij kust met zijn adviseur

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft zijn ontslag aangeboden. Hij doet dat nadat de tabloid The Sun gisteren foto’s verspreidde waarop te zien is hoe hij kust met een vrouwelijke adviseur. Het feit dat hij een affaire heeft met een adviseur is echter niet de reden waarom de Britten boos zijn.

Matt Hancock kwam na de publicatie van de foto’s zwaar onder vuur te liggen bij de Britten. Hancock is getrouwd en heeft drie kinderen, maar op de foto is te zien dat hij zijn vrouwelijke adviseur Gina Coladangelo vol op de mond kust. Toch is het niet de affaire op zich waar de Britten een probleem mee hebben.

Coronamaatregelen overtreden

De foto werd gemaakt op 6 mei. Op dat moment waren er nog steeds strenge coronamaatregelen van kracht in het Verenigd Koninkrijk. Die maatregelen stelden onder andere dat je niet mocht knuffelen met mensen die niet tot je eigen gezin behoren. Regels die voor voor veel mensen moeilijk waren en eenzaamheid in de hand werkte. Dat uitgerekend de minister van Volksgezondheid, die dus verantwoordelijk is voor de regels, deze overtrad door te kussen met z’n adviseur zorgde voor een storm aan kritiek.

Hancock verontschuldigde zich meteen voor de feiten en zei daarbij nog dat hij niet van plan was om af te treden. Maar de kritiek werd steeds luider en komt ook uit verschillende richtingen. Zo vroeg ook een vereniging van familieleden van Covid-slachtoffers het ontslag van de minister.

Ontslag

Met een videoboodschap op Twitter kondigt de minister nu zijn ontslag aan. “Ik heb de premier gezien en heb mijn ontslag aangeboden als minister van Volksgezondheid”, steekt hij van wal. “Ik ben me bewust van de gigantische opofferingen die iedereen in dit land heeft moeten maken. En zij die deze regels opstellen, moeten ze ook naleven en dat is waarom ik ontslag moet nemen.”

Hij gaat verder en bedankt het volk voor hun opofferingen in de strijd tegen het coronavirus. “Ik ben heel trots op wat we gedaan hebben om de NHS (National Health Service, red.) op de piek van de pandemie te steunen en om als één van de eerste landen te beginnen met de vaccinatie.” Hij geeft op het einde van de video ook aan dat hij de regering zal blijven steunen in de strijd tegen het coronavirus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20