Topman Kühne+Nagel bouwt belang in Lufthansa verder uit

De Duitse ondernemer Klaus-Michael Kühne heeft zijn belang in de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa opgevoerd. Kühne had al een belang van 5 procent in Lufthansa, het grootste luchtvaartconcern van Europa genomen, maar heeft dat pakket nu verdubbeld tot 10,01 procent. Dat blijkt uit een bericht dat Lufthansa heeft gepubliceerd. Klaus-Michael Kühne is topman van de Duitse logistieke groep Kühne+Nagel 

De aankoop van de aandelen gebeurde door de investeringsmaatschappij KA Logistik Beteiligungen, een dochteronderneming van de Kühne Holding, die in Hamburg zijn hoofdkwartier heeft. De ondernemer zegt voor Lufthansa een langdurige, stabiele en betrouwbare partner te willen zijn.

Logistieke knowhow

Kühne (84) merkt op dat het nieuwe belang de logistieke knowhow van de investeringsportefeuille van de holding verder uitbreidt. De Duitse ondernemer verscheen ongeveer een maand geleden verrassend in het kapitaal van Lufthansa. De transactie riep herinneringen op aan de actie van ondernemer Heinz Hermann Thiele, hoofdaandeelhouder van de groep Knorr-Bremse.

Thiele had immers kort voor de uitbraak van de coronapandemie eveneens een groot pakket aandelen van Lufthansa gekocht. De ondernemer overleed echter in februari vorig jaar en inmiddels hebben zijn erfgenamen het grootste deel van de aandelen van Lufthansa weer van de hand gedaan.

Bij Kühne ligt de situatie echter compleet anders. Tegenover Duitse media wees hij daarbij naar de sterke prestaties van Lufthansa Cargo, de vrachtdochter van de Duitse luchtvaartgroep. Er is dan ook sprake van een strategisch belang. Kühne gaf daarbij aan nog meer aandelen van Lufthansa te willen kopen.

Uitbreiding imperium

Kühne is momenteel de tweede grootste aandeelhouder van Lufthansa. Hoofdaandeelhouder is het Wirtschafts Stabilisierungs Fonds (WSF) van de Duitse federale overheid, dat een belang van 14,09 procent heeft in Lufthansa. De Duitse staat wil dat belang de volgende maanden echter afbouwen.

Waarnemers stellen zich de vraag of Kühne ook een zetel in het bestuur van Lufthansa zal vragen. “Die eis zou passen bij zijn aanpak”, voeren ze aan. “Ook bij Hapag-Lloyd heeft hij een zetel opgeëist. In ieder geval krijgt Lufthansa te maken met een karaktervolle en assertieve aandeelhouder.”

Kühne+Nagel is in de luchtvracht een grote klant van Lufthansa Cargo. De logistieke groep huurt bij Boeing ook twee grote vrachtvliegtuigen. Het bedrijf wil de grote vrachtvliegtuigen inschakelen om een aantal knelpunten in te toeleveringsketens, vooral op transpacifische verbindingen, te versterken.

Het belang in Lufthansa maakt deel uit van de strategie van Kühne om zijn internationale logistieke imperium verder uit te breiden. Kühne kan die investeringen financieel gemakkelijk opvangen. Hij is met een vermogen van minstens 30 miljard euro een van de rijkste ondernemers van Duitsland.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.