Lufthansa betaalt deel staatssteun terug

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft na een kapitaalverhoging zoals gepland een deel van de staatssteun terugbetaald die ze ontving tijdens de coronacrisis. Dat heeft ze maandag bevestigd.

Door nieuwe aandelen uit te geven kon Lufthansa een kapitaalverhoging van bruto 2,16 miljard euro doorvoeren. Daarmee werd 1,5 miljard euro terugbetaald aan het Duitse steunfonds WSF. Tegen het einde van het jaar wil Lufthansa nog eens ruim een miljard ophoesten. Een krediet van de staatsbank KfW van 1 miljard euro werd in februari al terugbetaald.

Duitse staatssteun

Duitsland kwam tijdens de coronacrisis met staatssteun over de brug om te vermijden dat Lufthansa over de kop zou gaan. In totaal ging het om 6 miljard euro (waarvan niet alles gebruikt werd). Met ook de staatssteun voor dochtermaatschappijen in Oostenrijk, Zwitserland en België – voor Brussels Airlines – erbij, kreeg Lufthansa zelfs 9 miljard euro ter beschikking.

Volgens Lufthansa-topman Carsten Spohr konden dankzij de staatssteun meer dan 100.000 banen gered worden. Maar de sector is nu stilaan uit het dal aan het kruipen. “We hebben steeds meer vertrouwen in de toekomst”, aldus Spohr in een persbericht. “Meer en meer landen openen de grenzen, en de vraag naar vliegreizen neemt elke dag toe, vooral bij zakenreizigers.” Maar hij waarschuwt ook dat de toestand “uitdagend” blijft en dat de “transformatie” voortgezet moet worden.

Sinds het begin van de coronapandemie werden 30.000 jobs geschrapt. Als onderdeel van de steun nam de Duitse overheid een belang van 20 procent in Lufthansa. Onlangs werd een deel daarvan verkocht, maar de staat houdt nog altijd 14 procent over.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20