De Amerikaanse huizenmarkt bevindt zich in een recessie en de huizenprijzen zullen volgende zomer met 20 procent dalen. Dat is de waarschuwing van Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Pantheon Macroeconomics.
De mediane prijs van bestaande woningen in de Verenigde Staten is al met 6 procent gedaald van een recordhoogte van ongeveer 414.000 dollar in juni tot 390.000 dollar in augustus. Dat meldde de National Association of Realtors (NAR), een handelsvereniging voor de Amerikaanse vastgoedsector, deze maand. Bovendien daalde de verkoop van bestaande woningen in augustus voor de zevende maand op rij, en met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder, volgens de NAR.
Prijzen dalen ondanks krap aanbod
“De dalende trend in de verkoop moet nog verder gaan en de prijzen zijn aan het zakken”, schrijft Shepherdson in een op woensdag gepubliceerde onderzoeksnota, waarover de zakensite Business Insider bericht.
Shepherdson en zijn team ramen dat de seizoengecorrigeerde prijzen van bestaande woningen in augustus met 0,7 procent zijn gedaald, de derde maandelijkse daling op rij. Bestaande woningen kosten nu ongeveer 5 procent minder dan hun prijspiek in mei en de prijzen zullen waarschijnlijk verder dalen ondanks een krap aanbod, meent Shepherdson.
De grootste economie ter wereld blijft inderdaad kampen met een tekort aan te koop staande woningen. En “veel huiseigenaren kiezen er gewoon voor om helemaal niet te verkopen, omdat ze de moeilijke huizenmarkt niet onder ogen willen zien”, zei Daryl Fairweather, hoofdeconoom bij Redfin, aan MarketWatch.
Geen crash
Het tekort betekent “dat een frontale instorting van de prijzen onwaarschijnlijk is, maar wij verwachten nog steeds een totale daling tot 20 procent tegen het midden van volgend jaar”, klinkt het verder in de nota van Pantheon.
“Kortom, de vastgoedmarkt verkeert in een recessie, en alles wat met woningbouw te maken heeft, verkeert nu in een recessie of zal dat binnenkort doen”, voegt het adviesbureau eraan toe.
Het adviesbureau benadrukt echter dat de huidige huizencrisis de rest van de Amerikaanse economie niet zal doen crashen. Er zouden minder diepgewortelde structurele kwetsbaarheden in de markt zitten dan tijdens de vastgoedzeepbel halverwege de jaren 2000.
Inflatie
Toch groeit de bezorgdheid over de sector. De inflatie in de VS, die in juni het hoogste punt in 40 jaar bereikte en in augustus boven de 8 procent bleef, heeft het budget van Amerikaanse consumenten zwaar onder druk gezet.
De Federal Reserve, de koepel van de Amerikaanse centrale banken, heeft op deze noodsituatie gereageerd door de rente te verhogen: van bijna nul begin dit jaar tot meer dan 3 procent.
Die rentestijging is echter slecht nieuws voor huizenjagers, omdat het hun hypotheekbetalingen mogelijk met honderden dollars verhoogt, en ook de leenkosten erdoor oplopen. De hypotheekrente op lange termijn komt zo voor het eerst sinds 2008 boven de 6 procent uit.
Fed: “Huizenmarkt moet misschien correctie ondergaan”
De huidige situatie van de huizenmarkt ziet Fed-voorzitter Jerome Powell echter niet per se als iets negatiefs. “De huizenprijzen stegen op een onhoudbaar snel niveau”, klonk het.
“Voor de langere termijn moeten vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, zodat de huizenprijzen op een redelijk niveau stijgen (…) en mensen zich weer huizen kunnen veroorloven”, voegde hij hieraan toe. “De huizenmarkt moet misschien een correctie ondergaan om weer op dat punt te komen.”
(ns)