Topadviseur: ‘Gigabonus en Twittergedrag reden genoeg om Musk weg te stemmen bij Tesla’

Een bonuspakket van 55 miljard dollar, of 49 miljard euro, valt dat nog te rechtvaardigen? Volgens sommige aandeelhouders van Tesla wordt Musk een gevaar voor het bedrijf.

Consultancybureau Pirc, een invloedrijk adviesbureau dat onder andere enkele grote Britse pensioenfondsen adviseert, raadt Tesla-aandeelhouders aan om topman Elon Musk uit de raad van bestuur te houden. De enorme bonussen die Musk opstrijkt bij bepaalde mijlpalen, zijn volgens de consultants gevaarlijk voor het bedrijf.

Te veel rechtszaken

Pirc zegt dat de deal die Musk gesloten heeft, het bedrijf te veel openstelt voor rechtszaken. ‘De raad van bestuur heeft zichzelf excessief grote compensaties uitgekeerd over een periode van 3 jaar. Daarmee verrijken de directeurs zich ten koste van het bedrijf’, aldus de consultants.

De adviseurs roepen aandeelhouders dan ook op om tegen het herverkiezen van Musk te stemmen. Hij zou ‘een ernstig risico voor de reputatie van het bedrijf en de aandeelhouders vormen’.

Nog volgens het bureau, is de communicatiestijl van Musk op Twitter een dure affaire voor Tesla. Die zijn het bedrijf inderdaad al op enkele rechtszaken komen te staan, die een behoorlijk prijskaartje hadden, niet in het minst voor Musk zelf.

Duikers en de SEC

Vorig jaar had Musk een zaak aan zijn broek wegens laster en eerroof tegen de Britse duiker Vernon Unsworth. Hij noemde de man, die op dat moment 13 mensen in een Thaise grot probeerde op te duiken, pedo guy. Volgens de jury was de zaak niet zwaar genoeg en hij werd naar de vuilbak doorverwezen.

In 2018 oordeelde de SEC, de toezichthouder van de Amerikaanse beurs dat de tweets die Musk online had gezet, over het privatiseren van Tesla, de prijs van het aandeel kunstmatig hadden verhoogd. Dat kostte Tesla 20 miljoen en Musk dus zijn voorzitterschap van de raad van bestuur.

Overigens heeft Pirc het ook niet voor de huidige voorzitter van de raad van bestuur bij Tesla, Robyn Denholm. Denholm was Musks opvolger en heeft haar voorganger de bonussen die Pirc hekelt, uitbetaald.

De algemene vergadering van Tesla moest normaal plaatsvinden op 7 juli, maar is nu uitgesteld tot september van dit jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20