Top-Democraat Schumer vraagt onmiddellijke afzetting Trump

Chuck Schumer, de hoogste Democraat in de Amerikaanse Senaat, roept vice-president Mike Pence op om het 25e amendement in te roepen om president Donald Trump af te zetten.

Een afzetting van een zittende president kan op twee manieren. Of via een impeachmentprocedure in het Huis van Afgevaardigden, of via het inroepen van het 25e amendement, dat de vice-president toelaat om de president te vervangen als die laatste niet meer in staat is te regeren. De tweede procedure is de snelste.

Schumer roept in een statement vice-president Mike Pence nu op om de procedure in gang te zetten, na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers afgelopen nacht. De president was de aanstoker en deed weinig toen de zaak helemaal uit de hand liep.

Volgens het amendement kunnen de vice-president en een meerderheid van het kabinet-Trump concluderen dat de president ‘niet in staat is om de bevoegdheden en plichten van zijn ambt te vervullen.’

Mocht een afzetting via het 25e amendement niet lukken, wil Schumer dat het Huis de impeachment-procedure opstart. Trump is hoe dan ook aan zijn laatste 13 dagen als president bezig, want op 20 januari komt Joe Biden aan de macht.

Pence

Mike Pence was de voorbije jaren een trouwe bondgenoot van Trump, maar het kwam tot een botsing tussen de twee, omdat Pence als voorzitter van de Senaat de uitslag van de presidentsverkiezingen ceremonieel bekrachtigde, tegen de zin van Trump. Pence veroordeelde in de senaatszitting ook ondubbelzinnig de actie van de Trump-aanhangers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20