Top Britse politie: “Technologiebedrijven ondernemen onvoldoende actie tegen terrorisme”

De grote technologiebedrijven slagen er onvoldoende in de activiteiten van terroristen op hun platformen te identificeren, op te volgen en te rapporteren. Dat heeft Cressida Dick, hoofdcommissaris van de Britse Metropolitan Police Service, gezegd tijdens de jaarlijkse top van het International Institute for Counter-Terrorism.

Cressida Dick roept op tot intensievere actie om de online radicalisering een halt toe te roepen en zet vraagtekens bij technologieën zoals end-to-end encryptie.

Versleuteling

De opmerkingen van Dick volgen op recente oproepen van Priti Patel, Brits minister van Binnenlandse Zaken, aan sociale mediabedrijven om de bescherming van het publiek even ernstig op te nemen als hun winstmarges. Dick zei dat technologiebedrijven niet genoeg inspanningen doen om de radicalisering van kwetsbare mensen te stoppen.

“Technische bedrijven en sociale mediaplatformen zijn veel beter geworden in de samenwerking met wetshandhavers en overheden om het publiek te helpen beschermen tegen een reeks online bedreigingen,” erkende Dick. “Dat moet worden gewaardeerd. Er is echter nog meer dat ze kunnen en moeten doen.”

“Deze bedrijven hebben de macht en de middelen om een ​​echt verschil te maken. Ze doen echter niet genoeg om mensen te beschermen tegen de schade die op hun platformen dreigt.”

Dick noemde het gebruik van end-to-end encryptie om berichten geheim te houden als een voorbeeld van de belemmering van de wetshandhaving. End-to-end-versleuteling is een privacy-functie die het voor iedereen, behalve de afzender en ontvanger van de communicatie, onmogelijk maakt om online verzonden berichten te lezen.

“De Britse politie maakt zich al geruime tijd zorgen over end-to-end encryptie die op de populairste sociale-mediaplatformen alomtegenwoordig wordt”, benadrukte Dick. “Dit is slechts één voorbeeld van de manier waarop dit geweldige vermogen om te communiceren, niet alleen ook schadelijk dreigt te worden voor de maatschappij, maar tevens belet dat wetshandhavers over de hele wereld hun burgers kunnen beschermen.”

Dick riep daarbij op tot een sterkere internationale samenwerking tussen wetshandhavers en regeringen om technologiebedrijven in de strijd tegen deze dreigingen te betrekken. “De reactie op uitdagingen van supranationale organisaties zal cruciaal zijn bij de aanpak van de terroristische dreiging”, voerde ze aan. “Maar we kunnen in geen geval toestaan dat de status-quo gehandhaafd blijft.”

Privacy

Dick wijst nog op het gevaar dat terroristen kwetsbare mensen online zouden kunnen radicaliseren en minder gecompliceerde aanvallen, met messen of bommen, laten uitvoeren in plaats van bomcampagnes op te zetten. “Het rekruteren van jongeren of mensen met een psychische aandoening kan bij het uitvoeren van een bommencomplot voor de terroristen een onaanvaardbaar risico zijn geweest. Maar bij directe actie, zoals een willekeurige mesaanval, is het tegenovergestelde waar.”

Het debat over end-to-end-codering woedt al jaren, maar is de voorbije maanden geïntensiveerd door plannen van grote mediagroepen, met inbegrip van Facebook, om bijkomende maatregelen te nemen om de privacy van de gebruikers te waarborgen.

Woordvoerders van Facebook wezen er daarbij op dat end-to-end encryptie een beveiligingstechnologie is die door veel diensten wordt gebruikt om burgers tegen hackers en criminelen te beschermen. Maar tegelijkertijd wordt de communicatie ook afgesloten voor elke mogelijke controle door politie en andere autoriteiten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.