Top 100 beste bazen: Mark Zuckerberg voor het eerst sinds 2013 uit de top, Tim Cook nog steeds vaste waarde

Elk jaar maakt de website Glassdoor een ranglijst van de beste bazen in ‘s werelds grootste landen. Hoe? Met behulp van de anonieme meningen van werknemers. Voor de top 100 van dit jaar is er één opvallende afwezige: Mark Zuckerberg.

Glassdoor stelt zijn ranglijst op sinds 2013. Dat jaar stond Zuckerberg op de eerste plaats. In zeven jaar (er was geen editie 2020) was de Facebook-baas steevast terug te vinden in de top 100. Dit jaar tuimelt hij echter voor het eerst uit de lijst.

Voor deze ranglijst werden gegevens verzameld tussen mei 2020 en 2021. Zuckerberg kreeg een goedkeuringscijfer van 88 procent, wat nog steeds aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van 73 procent. Hoewel de score gebaseerd is op een heel klein deel van de Facebook-werknemers (700 gaven hun mening over hun baas, het bedrijf heeft 60.000 werknemers), is zijn dalende populariteit niet onbelangrijk. 

De sociale netwerksite komt uit een moeilijk jaar, althans voor zijn imago, waarin de desinformatiecampagnes – met name rond het coronavirus en de Amerikaanse verkiezingen – als paddenstoelen uit de grond schoten. In de zomer van 2020 moest Zuckerberg vragen beantwoorden in het Amerikaanse Congres, samen met de bazen van Google, Amazon en Apple. Afgelopen maart werd de CEO van Facebook ook al ondervraagd over de rol van zijn sociale netwerk bij de bestorming van het Capitool

Ook opvallend in de ranglijst van 2021 is de aanwezigheid van Tim Cook in de top 100 van beste bazen (in de Verenigde Staten) die het meest worden gewaardeerd door hun werknemers. Hij is de enige CEO die sinds 2013 onafgebroken in de lijst is opgenomen. Dit jaar heeft de Apple-baas een goedkeuringscijfer van 95 procent en staat hij op de 32ste plaats.

“Het afgelopen jaar zijn CEO’s over de hele wereld voor ongekende uitdagingen komen te staan bij de ondersteuning van werknemers tijdens de Covid-19-crisis. Nu hebben de werknemers gesproken en het is duidelijk dat deze CEO’s uitblonken en nieuwe manieren vonden om hun werknemers te ondersteunen toen de werkwereld op zijn kop stond”, zei Christian Sutherland-Wong, managing director van Glassdoor. “In een uitdagend jaar is het inspirerend om de topmanagers te zien van wie de werknemers zeggen dat ze zich aan veranderingen hebben aangepast, hun visie hebben geherdefinieerd en op transparante wijze leiding hebben gegeven, terwijl ze de gezondheid en veiligheid van de werknemers op de eerste plaats hebben gezet. Mijn oprechte felicitaties aan de winnaars van de Employee Choice Award van dit jaar.”

De beste bazen ter wereld

De top 3 bazen volgens Amerikaanse werknemers

 1. Rich Lesser (Boston Consulting Group)
 2. Shantanu Narayen (Adobe)
 3. Peter Pisters (MD Anderson Cancer Center)

De 3 beste bazen volgens Franse werknemers

 1. Christian Klein (SAP)
 2. Jean-Pascal Tricoire (Schneider Electric)
 3. Olivier Andriès (Safran)

De 3 beste bazen volgens Britse werknemers

 1. Laurence D. Fink (BlackRock)
 2. Satya Nadella (Microsoft)
 3. Graeme Watt (Softcat)

De 3 beste bazen volgens Duitse werknemers

 1. Herbert Diess (Volkswagen)
 2. Nikolai Setzer (Continental)
 3. Jesper Brodin (IKEA)

De top 3 bazen volgens Canadese werknemers

 1. Barry McInerney (Mackenzie Investments)
 2. Rania Llewellyn (Laurentian Bank)
 3. Ernie Herrman (Marshalls)

Bovendien komen zo’n 18 bazen in verschillende lijsten voor. Satya Nadella, van Microsoft, is terug te vinden in maar liefst vier verschillende lijsten (Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Verenigd Koninkrijk). Marc Benioff (Salesforce), James Gorman (Morgan Stanley) en Guillaume Faury (Airbus) staan telkens in de lijsten van drie verschillende landen.

De volledige ranglijst is te vinden op de website van Glassdoor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20