Toont Oostenrijk de weg? Kleinere winkels mogen eerst heropenen, horeca moet wachten

Oostenrijk komt met concrete plannen naar buiten om het dagelijks leven terug te hervatten na de lockdown. Kleinere winkels zouden er volgende week al de deuren mogen openen.

Oostenrijk nam drie weken geleden zeer strikte maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. De scholen, cafés, restaurants en andere plaatsen waar mensen samenkomen, sloten. Net zoals hier werd iedereen aangemaand om binnen te blijven. Oostenrijk was er tamelijk vroeg bij en mag daar nu de vruchten van plukken. Het aantal mensen in de ziekenhuizen is gestabiliseerd en tot nu toe zijn er ‘maar’ 220 doden gevallen.

‘We reageerden sneller en restrictiever dan in andere landen en konden daardoor het ergste vermijden. Maar deze snelle en beperkende reactie geeft ons nu ook de mogelijkheid om sneller uit deze crisis te komen, ‘ vertelde Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz op een persconferentie. Als iedereen de maatregelen volgt, openen de winkels op 14 april. Het gaat vooral om kleinere handelaren en doe-het-zelfzaken.

Maatregelen blijven volgen

De andere winkels mogen volgen op 1 mei. Zij openen dan de deuren, weliswaar onder strikte voorwaarden. Zo is er maar één shopper per 20 vierkante meter winkelruimte toegestaan en is iedereen verplicht een mondmasker te dragen. Restaurants en hotels moeten nog even wachten en zouden ten vroegste midden mei openen. Daarbij vertelde de kanselier ook nog dat er geen evenementen mogen plaatsvinden voor het einde van juni. Heel het plan hangt wel af van de blijvende opvolging van de maatregelen.

Duitsland

Volgens persagentschap Reuters stelde ook Duitsland een lijst met maatregelen op. De lockdown eindigt daar normaal gezien op 19 april. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde een actieplan op om het openbare leven geleidelijk te hervatten. Het wordt verplicht om een mondmasker te dragen in het openbaar, er komt een beperking op openbare bijeenkomsten en besmettingskettingen moeten snel opgespoord worden.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen dat door elke persoon besmet is, onder de 1 wordt gehouden. Daarom zullen ze meer dan 80 procent van de mensen waarmee een geïnfecteerde persoon contact had, binnen 24 uur na diagnose opsporen. In het document dat Reuters kon inkijken stond dat de scholen dan op regionale basis heropenen en de grenscontroles versoepeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20