Tom Van Grieken (Vlaams Belang) premier? “Ja, maar niet van harte”

Het lijkt een zuiver hypothetische vraag: wat als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de kans krijgt om premier te worden? Het leverde een “Ja, maar” op.

Gehoord: Tom Van Grieken zou een job als premier aanvaarden.

  • Op Radio 2 kreeg Van Grieken de vraag of hij premier van België wil worden als hij daarmee aan het hoofd komt te staan van een regering die het land niet splitst. “Het is een moeilijke beslissing”, geeft hij toe. Hij staat immers niet achter de staatsstructuur van België zoals die nu is. Van Grieken zou het liefst ogenblikkelijk de Vlaamse onafhankelijkheid willen uitroepen.
  • “Maar als ik al de rest van ons programma kan uitvoeren en er is alleen nog maar een klein laagje België? Dat zou ik dan misschien nog durven te aanvaarden. Het zou in elk geval niet van harte zijn”, geeft hij als antwoord op de vraag.
  • In de praktijk lijkt die kans zo goed als nihil. Geen enkele Waalse partij wil met Vlaams Belang regeren, en ook de Vlaamse partijen, behalve N-VA, schaarden zich achter het cordon sanitaire dat Vlaams Belang uitsluit van regeringsdeelname. En zelfs bij N-VA ligt regeren met Vlaams Belang moeilijk. De kans dat N-VA dan door de Franstalige partijen in de ban wordt gedaan, is groot.
Meer