Tokio test vierdaagse werkweek om dalend geboortecijfer tegen te gaan


Key takeaways

  • Tokio wil de vruchtbaarheidscijfers onder gemeentemedewerkers verhogen door gezinsvriendelijk beleid te stimuleren.
  • De stad stelt voor om moeders die voor de overheid werken onder meer de optie te bieden om maar vier dagen per week te werken.
  • Het doel van Tokio is om meer tijd vrij te maken voor gezinsverplichtingen, om zo de demografische crisis van Japan aan te pakken.

Met het oog op een aanhoudende demografische crisis wil Tokio de vruchtbaarheidscijfers onder zijn ambtenaren te stimuleren door gezinsvriendelijk beleid te bevorderen. Het Japan Research Institute voorspelde onlangs dat het aantal geboorten in 2024 zal uitkomen op 685.000, een scherpe daling ten opzichte van de 800.000 van twee jaar geleden. Deze demografische neergang zette de hoofdstedelijke regering van Tokio ertoe aan om afgelopen juni haar eigen dating-app te lanceren.

Het bevorderen van gezinsvriendelijk beleid

Nu stelt Tokio voor om gemeentelijke werknemers een week met vierdaagse werkweken aan te bieden, met als doel de vruchtbaarheid te stimuleren door meer tijd vrij te maken voor gezinsverplichtingen. Vanaf april wordt deze maatregel ingevoerd voor moeders die voor het stadsbestuur werken.

“We gaan werkstijlen opnieuw onderzoeken… met flexibiliteit, zodat niemand zijn carrière hoeft te verlaten vanwege levensgebeurtenissen zoals een bevalling of de zorg voor kinderen,” verklaarde de gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, tijdens de onthulling van dit plan. Het Japanse ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn meldde vorig jaar 727.277 geboortes, met een vruchtbaarheidscijfer dat kelderde naar 1,2. Deze trend is zeer zorgwekkend omdat een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 volgens de VN nodig is om de bevolking te stabiliseren.

Een wereldwijd perspectief

Ondanks inspanningen van de overheid, zoals het invoeren van vaderschapsverlof, blijft de werkcultuur in Japan een belangrijke factor. De verwachting van lange werkdagen leidt vaak tot een burn-out en zelfs zelfmoord (“karoshi”). Voor Japanse vrouwen kan het combineren van carrière en gezinsleven ontmoedigend zijn door deze druk, waardoor slechts 55 procent van de vrouwen werkt in vergelijking met 72 procent van de mannen. Deze genderkloof overtreft die van andere landen met een hoog inkomen, volgens de Wereldbank.

De vierdaagse werkweek wint aan populariteit in het Westen als een manier om talent aan te trekken dat op zoek is naar een beter evenwicht tussen werk en privéleven. Japanse bedrijven zijn echter terughoudender en zien de werktijd als een maatstaf voor loyaliteit.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.