Is een vierdaagse werkweek wel een goed idee?

De invoering van de vierdaagse werkweek – mét loonbehoud – bij het Nederlandse softwarebedrijf AFAS doet de discussie ook in andere bedrijven losbarsten. Het systeem klinkt voor veel werknemers als een droom, maar gaan we dan op de werkdagen 12 uur per dag werken? En blijven we dan gezond en efficiënt?

Het concept van een vierdaagse werkweek wint aan populariteit. Vanuit een welzijnsperspectief lijkt dit een innovatief idee om de werk-privé balans te verbeteren, de productiviteit te verhogen en het werknemersgeluk te bevorderen. Bovendien kan het een aantrekkelijk imago voor bedrijven creëren, wat helpt bij het aantrekken van nieuw talent.

Door de werkweek te verkorten, kunnen werknemers op de dagen dat ze werken meer focus laten zien. Minder werkdagen kunnen leiden tot een grotere drang om prioriteiten te stellen en taken sneller af te handelen. Samengevat: meer efficiëntie.

Een extra vrije dag per week biedt werknemers meer tijd voor persoonlijke activiteiten, familie en ontspanning. Dit kan bijdragen tot het verminderen van stress. De extra rustdag geeft werknemers de kans om op te laden en te recupereren, wat de achterliggende gedachte voedt: het algehele welzijn verbeteren.

Maar …

Ik doorprik direct de ballon… er gaat NIET minder moeten gewerkt worden, maar de tijd om hetzelfde werk te doen zal contractueel over minder dagen gespreid worden. Wat toch wel een enorme grote nuance is. Ondanks de extra vrije dag, moet dezelfde hoeveelheid werk binnen een kortere tijd worden voltooid. Dit betekent dat de tijdsdruk op de vier werkdagen aanzienlijk kan toenemen.

Nog een minpunt: de vierdaagse werkweek is niet voor alle functies en sectoren even haalbaar. Dit kan leiden tot ongelijkheid tussen werknemers die wel en niet van deze regeling kunnen profiteren, iets wat we net in tijden waarin inclusie, gelijkheid en diversiteit centraal staan niet willen.

Werknemers gaan ook moeten leren om de extra vrije dag verstandig te benutten. Er bestaat een risico dat deze tijd wordt gebruikt voor bijbanen, flexi-jobs of andere activiteiten die niet bijdragen aan herstel en ontspanning.

Conclusie

Een vierdaagse werkweek biedt aanzienlijke kansen voor het verbeteren van de werk-privé balans, het verminderen van stress en het stimuleren van innovatie. Maar als de vier werkdagen zeer intens zijn, kan de verhoogde werkdruk de voordelen van de extra vrije dag tenietdoen.


De auteur Dirk Gypen is talent acquisition specialist en als freelancer verantwoordelijk voor alle vaste aanwervingen op de Bayer-site in Antwerpen. Deze bijdrage schrijft hij in eigen naam.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.