Toekomst elektriciteitsmarkt EU: “Ik ben bang dat we situatie zullen krijgen die vergelijkbaar is met de Europese landbouw: erg veel regeltjes”

Er wacht de Europese elektriciteitsmarkt een sombere toekomst; Vadertje Staat zal zich op overdadige wijze met zowat elke niet-hernieuwbare energievorm inlaten. Dat voorspelt Vladimír Budinský, de vicevoorzitter van Euracoal, een lobbygroep voor de Europese steenkoolindustrie.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Commissie zal in het eerste kwartaal een aantal voorstellen indienen om de elektriciteitsmarkt van de EU te hervormen. Algemeen wordt aangenomen dat het statenverband een strengere regulering van steenkool, gas en kernenergie gaat bepleiten. In de tussentijd ontstaat grote onzekerheid in de Europese energiesector.

Het inzicht: Een nieuw tijdperk breekt aan voor de Europese energiemarkt, zo betoogt Budinský tegenover de nieuwssite Euractiv. De trend: weg van de vrije markt.

  • Dat zit zo: toen de EU haar eerste richtlijn voor de liberalisering van de energiemarkt begin jaren 2000 heeft uitgevaardigd, produceerde de Europese energiesector nog meer dan wat de consumenten nodig hadden, weet de Tsjechische steenkoolbons.
  • Dat leidde tot een golf van privatiseringen door regeringen die niet in de geldb
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer