“Volumes toegevoegde suikers in Europese frisdranken deze eeuw al met kwart gedaald”

Op de Europese markt is het volume toegevoegde suikers in frisdranken en aanverwante producten sinds het begin van deze eeuw gemiddeld met meer dan een kwart gedaald. Die trend heeft de voorbije jaren bovendien nog een versnelling laten optekenen.

Dat blijkt uit een studie van de Union of European Soft Drinks Associations (Unesda), de Europese federatie van producenten van frisdranken.

Smaak

Sinds het begin van deze eeuw is het volume toegevoegde suikers in de frisdranken in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volgens het rapport met gemiddeld 26 procent gedaald. “Met de verdere engagementen zal tegen het midden van dit decennium een reductie met 33 procent kunnen worden gemeld”, voorspelt Nicholas Hodac, directeur-generaal van de Unesda, in een commentaar op het rapport.

“Bij de afbouw van deze toegevoegde ingrediënten moet er wel voor gezorgd worden dat de consumenten een smaakvolle ervaring behouden”, merkt Hodac op. “De afbouw van toegevoegde suikers is altijd een geleidelijk proces. De consument moet zich in de vernieuwde portfolio kunnen vinden en de nieuwe suikervrije of suikerarme producten accepteren.”

“De reducties worden meestal gerealiseerd met zoetstoffen met lage caloriegehaltes die aan de gezondheidsvereisten van de European Food Safety Authority voldoen en door de Europese Commissie werden goedgekeurd.”

Investeringen

De studie toont volgens Ian Ellington, voorzitter van de Unesda, dat de inspanningen van de sector om gezondere producten op de markt te brengen, daadwerkelijk resultaten opleveren. “De resultaten tonen tevens onze voortdurende toewijding om de consument aan te moedigen voor gezondere drankopties te kiezen door hem producten met weinig calorieën aan te bieden”, stipt Ellington, directeur marketing bij PepsiCo Europe, aan.

In de verkoop van producten met lage calorieniveaus op de Europese markt hebben frisdranken een gemiddeld aandeel van meer dan 29 procent. “In een aantal regio’s loopt dat cijfer echter op tot niveaus tussen 40 procent en 50 procent”, wordt nog in het rapport aangevoerd.

“De voorbije twintig jaar heeft de Unesda daarmee bijgedragen aan de opbouw van een gezonder voedselsysteem in Europa. Daarbij werden aanzienlijke investeringen gedaan in de herformulering en ontwikkeling van nieuwe producten om de gemiddelde toegevoegde suikers in de dranken te verminderen.”

(ns)

Meer