Subway-broodjes te gesuikerd om een broodje te zijn, vindt Ierse rechter

De broodjes die de Amerikaanse fastfoodketen Subway verkoopt, bevatten te veel suiker om als brood beschouwd te worden. Dat heeft het Ierse hooggerechtshof geoordeeld, meldt de Britse openbare omroep BBC.

De uitspraak hield verband met de taks die op de broodjes geheven wordt. Een Ierse franchisenemer van het Amerikaanse merk hield hoog dat hij geen BTW moet betalen op de broodjes die hij verkocht, omdat het een basislevensmiddel is.

In Ierland zijn basislevensmiddelen vrijgesteld van belasting op de toegevoegde waarde. Alleen valt zo’n broodje niet onder die regel, vindt het hooggerechtshof, want er zit te veel suiker in. De Ierse wetgeving bepaalt dat deeg maximaal 2 procent suiker en vet mag bevatten. In de sandwiches van Subway zit er echter 10 procent suiker.

Een BTW-tarief van 13,5 procent is dus het resultaat, al wil Subway niet toegeven dat de broodjes te gesuikerd zijn. ‘Subway’s brood is uiteraard brood’, stelt een woordvoerder. ‘We bakken al meer dan drie decennia lang vers brood en onze klanten keren elke dag terug voor broodjes die net zo lekker ruiken als ze smaken.’

Het is niet de eerste keer dat de broodjes in de schijnwerpers staan. In 2014 maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat het niet langer azodicarbonamide zou gebruiken als ingrediënt. Die stof, die ook terug te vinden is in yogamatten en onderlagen voor tapijten, diende om het deeg witter te maken en langer vers te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20