Toch nog vuurwerk op einde van PFOS-commissie

Het vuur leek langzaam te doven, bij de werkzaamheden van de onderzoekscommissie rond PFAS-PFOS in het Vlaams Parlement. Die leverde tot nu toe geen spectaculaire politieke resultaten op: geen enkele minister of oudgediende van de Vlaamse regering kwam echt in de problemen bij de hoorzittingen. Allemaal bewandelden ze min of meer dezelfde lijn van verdediging: we wisten toen niet wat we vandaag weten over de schadelijke effecten van die PFAS-chemicaliën.

  • Maar het venijn zit hem mogelijks in de staart: Henny De Baets, de topvrouw van de afvalstoffenmaatschappij OVAM, gaat nog een laatste keer frontaal in de aanval. Hoewel ze al gehoord was door de commissie, stuurt ze nu nog een aangetekend schrijven, naar commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit). Ook De Baets is van socialistische signatuur.
  • De Baets schrijft dat zij en OVAM “formeel protesteren tegen de gegeven voorstelling van zaken als zou OVAM haar taken hebben verzuimd”. “De verklaringen van de minister zijn volstrekt zonder enige feitelijke grondslag“, zo gaat ze verder, waarbij die minister dus Zuhal Demir (N-VA) is. Demir heeft de portefeuille van Omgeving, en is zo bevoegd.
  • Zij duwde destijds om de onderzoekscommissie in gang te zetten, waarbij alles draait rond vervuilingen in Zwijnaarde door de fabriek 3M. Die vervuiling is extra problematisch, omdat bij de grondwerken om een tunnel onder de Schelde te bouwen, de grond die wordt opgegraven nu giftig is.  
  • Demir had vorige week OVAM zwaar aangevallen, toen zij voor de onderzoekscommissie verscheen: ze stelde dat OVAM bij haar aantreden cruciale info over de PFOS-vervuiling niet had bezorgd. Zowel een studie over PFOS in eieren, als het cruciale rapport van toxicoloog Jan Tytgat waren niet bij haar beland, zo stelde ze. OVAM beweert het tegendeel.
  • “De stelling dat ik zelf om een onderzoekscommissie vroeg om die vervolgens voor te liegen, is amusant moest ze niet zo droevig zijn. Ik krijg de indruk dat ik de rekening gepresenteerd krijg om dit aan te kaarten. Mijn geweten is zuiver. Ik sta in ieder geval ter beschikking voor iedere gewenste confrontatie”, zo haalde Demir daarop fel uit.
  • Maandag moet de onderzoekscommissie beslissen wat ze hiermee zal doen: de kans is niet klein dat De Baets, en mogelijks Demir, nu nog eens naar het Parlement moeten komen. 
Meer