TikTok heeft deze week zijn privacybeleid voor Europese gebruikers bijgewerkt. Daarbij heeft het expliciet vermeld dat persoonlijke gegevens van gebruikers, die door de app worden verzameld, door werknemers in China kunnen worden bekeken.
De aankondiging, die volgens TikTok is bedoeld om meer transparantie te bieden, geldt voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. TikTok vulde daarbij aan dat de toegang van werknemers tot persoonlijke informatie wordt geregeld door “robuuste beveiligingscontroles” en plaatsvindt “via methoden die worden erkend onder de GDPR”, de kenmerkende privacywet van de Europese Unie.
“Om een wereldwijd platform te exploiteren dat is ontworpen voor het delen van vreugdevolle inhoud, vertrouwen we op een wereldwijd personeelsbestand om ervoor te zorgen dat de TikTok-ervaring van onze gemeenschap consistent, plezierig en veilig is”, schreef Elaine Fox, TikToks hoofd van privacy in Europa, in de aankondiging van het bedrijf.
“Alles wordt gezien in China”
Hoewel het sociale netwerk dus beweert dat Europeanen zich geen zorgen hoeven te maken, heeft een reeks rapporten die bewering in twijfel getrokken. Zo meldde in juni de Amerikaanse nieuwsdienst BuzzFeed dat gevoelige gebruikersgegevens van Amerikanen, zoals verjaardagen, locatiegegevens en telefoonnummers, herhaaldelijk waren ingezien door werknemers in China.
“Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker van Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, in het rapport. Daarmee bevestigde het onderzoek destijds de zorgen van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Die dreigde in 2020 TikTok te verbieden, omdat de app de data van Amerikaanse burgers zou doorspelen aan de Chinese Communistische Partij.
Ook had Bytedance een speciaal team in Beijing, dat gegevens van Amerikaanse burgers verzamelde om hen vervolgens te monitoren.
Grilligheden Chinese overheid
Amerikaanse wetgevers vrezen dat de Chinese regering via Bytedance persoonlijke gegevens van Amerikanen in handen kan krijgen. Die vrees is geworteld in het feit dat Chinese bedrijven onderhevig zijn aan de grillen van de autoritaire Chinese overheid. Die heeft het afgelopen jaar hard opgetreden tegen haar techgiganten en dwingt bedrijven om informatie te verzamelen en af te staan aan het regime.
De bezorgdheid over China is toegenomen nadat Xi Jinping vorige maand zijn macht over de Chinese politiek verder verstevigde.
De data van Europese gebruikers wordt momenteel opgeslagen op servers in de VS en Singapore, waar ze kunnen worden ingezien door medewerkers uit verschillende landen, waaronder China. Een gepland datacentrum in Ierland, dat eind dit jaar online zou gaan, is nog niet operationeel.
(as)