TikTok-eigenaar ByteDance koopt keten van Chinese ziekenhuizen

ByteDance, de eigenaar van het populaire platform TikTok, heeft een van China’s grootste private ziekenhuisketens overgenomen. Daar betaalde het bedrijf omgerekend zo’n 1,5 miljard dollar voor.

Het Chinese bedrijf is nu officieel eigenaar van Amcare Healthcare, dat vrouwen- en kinderziekenhuizen runt in de steden Peking en Shenzhen. Amcare werd in 2006 opgericht en exploiteert zeven ziekenhuizen, twee klinieken en vijf postpartumcentra in China. Via twee dochterbedrijven is de TikTok-moeder nu voor 100 procent eigenaar geworden van Amcare, meldt Bloomberg.

Het is de meest recente stap van het bedrijf in de wereld van de gezondheidszorg. Eerder in 2020 ontwikkelde ByteDance al zijn eigen gezondheidsapp genaamd Xiaohe Health. Daarmee kunnen gebruikers online geregistreerde artsen raadplegen en gebruikmaken van een digitale medische encyclopedie. Bytedance gaat zo de concurrentiestrijd aan met Alibaba Health van de gelijknamige webwinkel en met Ping An van verzekeraar Ping An Insurance.

In China lopen veel ziekenhuisafspraken, gezondheidsadviezen en online consulten via zo’n app van een commercieel bedrijf. In het land is de markt voor online gezondheidszorg al goed voor bijna 89 miljard dollar, zo schrijft RTL Nieuws.

Vertegenwoordigers van Amcare wilden nog niet reageren op de overname, zegt nieuwsdienst Bloomberg

ByteDance heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gericht op zaken buiten zijn kernactiviteit van online entertainment. De investeringen van het bedrijf strekken zich uit over sectoren als onderwijs en schoonmaakrobots tot koffieketens.

Breder patroon

De overname volgt een breder patroon van techbedrijven die dergelijke investeringen hebben gedaan, zoals Apple en Amazon. Eind juni kondigde het bedrijf van Bezos aan dat het een akkoord had bereikt met One Medical. De zorgverlener werd voor een bedrag van 3,9 miljard dollar overgenomen en in 2020 lanceerde het bedrijf Amazon Pharmacy, waarmee het online voorgeschreven medicijnen verkoopt. 

Apple zet met zijn Apple Watches bijvoorbeeld flink in op fitness en gezondheid en maakt het voor gebruikers makkelijk om data te delen met hun arts.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20