Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft zijn prognose voor de vraag naar olie voor 2020 op dinsdag naar beneden bijgesteld. Het weifelend economisch herstel na de coronashock zal volgens de energiewaakhond blijven drukken op de vraag naar olie. Het is het laatste in een reeks van signalen dat de eeuwige groei van de vraag naar de fossiele brandstof achter de rug is.
‘We verwachten dat het herstel van de vraag naar olie aanzienlijk zal vertragen in de tweede helft van 2020, aangezien de meeste gemakkelijke winsten al zijn behaald’, zegt het IEA in zijn maandelijkse rapport.
Heropflakkeringen van het coronavirus in veel landen en de bijhorende maatregelen, werknemers die blijven telewerken en de lamgeslagen luchtvaartsector schaden de vraag enorm, volgens het IEA.
Opstapeling van ruwe olie
De vraag naar olie hangt sterk samen met de prevalentie van Covid-19, zo blijkt uit het rapport. China kwam bijvoorbeeld eerder uit de lockdown dan andere grote economieën, en zet nog steeds een sterk herstel voort. De Aziatische grootmacht is dan ook één van de weinige grote landen waar de vraag naar olie nog stijgt. In India daarentegen draagt een ernstige heropflakkering van het virus bij aan de grootste daling van de vraag sinds april.
De olieproductie wereldwijd blijft voorlopig wel stijgen. In combinatie met het vooruitzicht van een dalende vraag kan dat zorgen voor een opstapeling van de voorraden van ruwe olie. In april van dit jaar veroorzaakte een dergelijke opstapeling zo’n acuut tekort aan opslagruimte voor vaten ruwe olie, dat de olieprijs even in het rood ging. Dat betekende dat kopers effectief geld kregen om olie af te nemen.
Het agentschap voorspelt nu dat er in de tweede helft van het jaar dagelijks 3,4 miljoen vaten uit de voorraad zullen gebruikt worden. Dat is bijna een miljoen vaten minder per dag dan vorige maand. In juli al bereikten de opslagniveaus (in de westerse wereld) opnieuw recordhoogtes. In augustus werd de druk enigszins afgelaten door voorraadopnames in de VS, Europa en Japan, maar de wereldwijde opslag flirt nog steeds met de maximumcapaciteit.
Permanente disruptie
Eerder deze week raakte al bekend dat de OPEC een soortgelijke voorspelling doet over de vraag naar olie. Daarbij komt nog dat de coronacrisis duurzame energie een duw in de rug gaf. Gisteren meldde BP, een van de vijf grootste olieconcerns ter wereld, dat de vraag naar olie in de komende dertig jaar zal dalen door een verschuiving naar groene energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.
Ook de andere oliegiganten zien de slechte markt met lede ogen aan. In het tweede kwartaal moesten veel oliereuzen ongeziene miljardenverliezen slikken. Een deel van de oorzaak van die monsterverliezen was te wijten aan de vele afschrijvingen op hun olie- en gasactiviteiten die de energieconcerns dit jaar doorvoerden. Dat betekent dat de bedrijven zelf voor miljarden minder toekomst zien in olie en aardgas.
Het lijkt er steeds meer op dat de coronashock de interventie was die de sector nodig had, om zijn verslaving aan een immer groeiende olievraag aan te pakken.