Thomas Leysen sluit miljardendeal met Nederlands-Zwitserse fusie tussen DSM en Firmenich

De Belgische industrieel Thomas Leysen ligt mee aan de basis van een van de grootste Europese deals van het jaar: de Nederlandse voedingsingrediëntenmaker DSM, waar hij voorzitter is, smelt samen met de Zwitserse parfum- en smaakmakergigant Firmenich.

Leysen, die ook voorzitter is van Mediahuis en Umicore, werd bij DSM in maart 2021 gepromoveerd tot voorzitter van de raad van bestuur. Hij was er al bestuurder. Na dik een jaar voorzitterschap kan de Antwerpse industrieel met een Europese deal uitpakken.

Het beursgenoteerde DSM (18.000 werknemers en 7,3 miljard euro omzet) gaat fusioneren met de Zwitserse reuk- en smaakmakergigant Firmenich (10.000 werknemers en 4,2 miljard euro omzet) van de gelijknamige familie.

28.000 werknemers

Leysen wordt de voorzitter van de fusiegroep, die dus 28.000 werknemers zal tellen en eenvoudigweg DSM-Firmenich zal heten. Omdat het om een fusie tussen gelijken gaat, zal de groep twee hoofdkantoren behouden, in Maastricht en in het Zwitserse Kaiseraugst.

Omdat DSM groter is, voert het Nederlandse kamp wel de boventoon. De combinatie zal voor 65,5 procent in handen zijn van DSM’s aandeelhouders, de overige 34,5 procent zal bij de huidige aandeelhouders van Firmenich zitten.

bron: beleggerspresentatie DSM-Firmenich

De fusiegroep zal, voortbouwend op de kennis die al aanwezig is, het biotechnologisch onderzoek op vier domeinen richten:

  • gezondheid, waaronder gezonde voeding
  • smaakvolle voeding en dranken
  • dierenvoeding
  • parfums en beauty

“Gedeelde waarden”

Volgens de bedrijven zal de fusie zowel synergieën genereren op het vlak van verkoop en innovatie als ook kostenverlagingen opleveren. Maar Leysen wijst in de toelichting ook op het belang van een gelijkaardige bedrijfscultuur.

“Samen zullen we beter inspelen op de behoeften van onze klanten en aantrekkelijke groei en rendementen kunnen realiseren. Succesvolle fusies vereisen evenwel meer dan complementaire vaardigheden of overtuigende financiën. Ze vereisen niet alleen een evenwichtig bestuur en respect voor de belangen van alle stakeholders, maar ook gedeelde waarden. Mijn collega’s en ik zijn ervan overtuigd dat wij al deze elementen hebben.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20