Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in het conflict over de visvangst op het Kanaal. Deze keer zijn het de Franse vissers zelf die er stilaan genoeg van hebben. Het Nationale visserijcomité kondigde aan dat er morgen acties worden ondernomen.
De Franse vissers gaan morgen voor enkele uren de havens van Saint-Malo, Ouistreham en Calais blokkeren. Ook vrachtwagens die naar de terminal van de Kanaaltunnel willen rijden kunnen enkele uren worden opgehouden. Dat kondigde Gérard Romiti, de voorzitter van het Comité National des Pêches, aan op een persconferentie: “We willen niet zomaar licenties krijgen, we willen de licenties waar we recht op hebben terug.”
Licenties
De strijd om de vislicenties duurt ondertussen al bijna twee maanden. Na het Brexit-verdrag raakten het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het eens over de visserij op het Kanaal, dat beide landen van elkaar scheidt. Franse vissers zouden volgens die afspraken licenties krijgen om in Britse wateren, zoals die rond de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey, ongestoord te vissen.
Begin oktober raakte bekend dat maar een fractie van de aangevraagde licenties werden goedgekeurd door het VK. Hierop begon Frankrijk met een flink potje oorlogstaal. “Ons geduld heeft een duidelijke grens: die van de wanhoop en die van onze vissers. Al negen maanden lang praten we hier rustig en vriendelijk over, maar nu is het genoeg”, viel te horen bij staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune.
Onderhandelingen blijven duren
Na twee maanden van geroep, gedreig en tussendoor een onderling overleg tussen president Emmanuel Macron en zijn Britse tegenhanger, premier Boris Johnson, is de situatie nog niet veranderd. Frankrijk zou de Britse eilandjes zonder stroom zetten, de Britten zouden de Fransen geen enkele vergunning meer geven.
Ondertussen werd ook de Britse vissersboot Cornelis Gert Jan een tijdje in de Franse havenstad Le Havre aan de ketting gelegd. Met de nieuwe aangekondigde blokkades willen de Franse vissers Britse boten verhinderen aan te meren in de havens, om op die manier druk uit te oefenen op de onderhandelingen.
De Britten gaven aan teleurgesteld te zijn dat de situatie zo moet lopen, maar beide landen zeggen officieel wel nog steeds “constructief te werken aan een oplossing”.
(evb)