Test Aankoop: ‘Verschil energieprijs tussen gemeenten kan oplopen tot 250 euro’

De locatie van uw woning heeft een impact op uw energiefactuur, leert een onderzoek van de consumentenorganisatie Test Aankoop. Het prijsverschil tussen de gemeenten kan oplopen tot 250 euro.

Volgens Test Aankoop zijn de verschillen tussen de gemeenten te verklaren door de kosten (nettarieven, heffingen en taksen) die de energie-intercommunales aanrekenen voor de distributie van elektriciteit. Ruim twee derden van hetgeen wij betalen voor energie bestaat uit die kosten. ‘Het verschil tussen die kosten kan oplopen tot 250 euro’, zegt Test Aankoop.

Netwerkkosten in buurgemeente lager

In ons land zijn die kosten afhankelijk van het netgebied waar u woont. Vlaanderen en Wallonië tellen elk zo’n tien netgebieden. Daardoor kan het gebeuren dat u minder of meer energiekosten moet betalen dan iemand die een straat verder woont.

Dat leidt volgens Test Aankoop tot enkele frappante verschillen. Een gezin uit Staden betaalt bijvoorbeeld 670 euro aan netwerkkosten terwijl een gezin uit de buurgemeente Hooglede slechts 450 euro betaalt. Dat is 220 euro of bijna 50 procent minder. Beide gemeenten liggen in een ander netgebied.

Gezinnen betalen meer dan bedrijven

Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt ook dat kleine verbruikers zoals gezinnen, thuiskantoren en kmo’s veel meer betalen dan grote verbruikers. Dat is voornamelijk het geval in Vlaanderen.

Volgens de consumentenorganisatie betalen gezinnen tot 20 keer meer aan netvergoedingen, taksen en heffingen dan de grootverbruikers. Dat komt omdat bedrijven van allerlei kortingen genieten.

Volgens Test Aankoop zou op onze stroomfactuur enkel nog de prijs van de elektriciteit en het transport ervan via de stroomnetten mogen staan. ‘Alle oneigenlijke kosten, zoals de taksen en heffingen, zouden beter verrekend worden via gewone belastingen of door heffingen op vervuilende brandstoffen of producten’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20