Een voormalige werknemer van Tesla zou volgens Bloomberg een vergoeding van 1 miljoen dollar gekregen hebben nadat een arbitragecommissie had vastgesteld dat het bedrijf er niet in geslaagd was te voorkomen dat de leidinggevenden de man bestookten met racistische opmerkingen.
Melvin Berry, die Afrikaanse roots heeft, werd in 2015 aangenomen door Tesla om aan de slag te gaan in een fabriek in Alameda, Californië. Hij zei dat een leidinggevende het N-woord gebruikte tijdens de samenwerking. Nadat Berry hem daarover aansprak nam de leidinggevende vergeldingsmaatregelen door hem langer te laten werken. Daarenboven moest Berry ook fysiek veel zwaarder werk doen. Tesla ontkende de beschuldigingen.
Het N-woord
Arbiter Elaine Rushing zei in een uitspraak op 12 mei dat Tesla aansprakelijk was voor de pesterijen die Berry beschreef, aldus Bloomberg. “Volgens de rechtspraak is er sprake van ernstige intimidatie zodra een leidinggevende het N-woord gebruikt tegen een ondergeschikte”, schreef Rushing.
Volgens Tesla was er geen bewijs op papier dat Berry ooit een klacht zou ingediend hebben over de racistische opmerkingen van zijn leidinggevende. Het bedrijf merkte daarbij op dat de werknemer vrijwillig is opgestapt.
Arbitrageprocedures tussen werkgevers en werknemers worden gewoonlijk vertrouwelijk gehouden, maar Bloomberg meldde dat de advocaat van Berry een verzoekschrift indiende bij de rechtbank om de uitspraak van de arbiter af te dwingen, waardoor de beslissing bekend werd. Advocaat Lawrence Organ vertelde Bloomberg dat Berry geen verdere juridische stappen zal zetten aangezien Tesla de schadevergoeding heeft betaald.
Meer racisme bij Tesla
Berry is overigens niet de eerste persoon die het slachtoffer werd van racisme bij Tesla. In 2017 klaagde voormalig assemblagemedewerker Marcus Vaughn Tesla aan. Hij zei toen dat hij een klacht had ingediend tegen een leidinggevende wegens racisme. Volgens Vaughn had het bedrijf zijn schriftelijke klacht niet onderzocht.
Vaughn noemde de fabriek in Fremont een “broeinest van racistisch gedrag”. Tesla zei destijds in een verklaring dat de rechtszaak van Vaughn een “broeinest van verkeerde informatie” was. In april verwierp een rechter in Alameda County het verzoek van het bedrijf om te voorkomen dat Vaughn een groepsvordering voor de rechtszaak wilde aanvragen.
(bzg)
Lees ook: