Twitter-deal zindert na: Tesla krijgt klap van 12 procent op de beurs en Europese Unie ligt op ramkoers met Elon Musk

De overname van Twitter door Tesla-baas Elon Musk doet de gemoederen hoog oplopen. Verschillende Twitter-werknemers – specifiek van de afdeling die misinformatie tegengaat – zouden boos zijn vanwege de verkoop van het platform. Daarnaast zijn er serieuze twijfels over de financiering van Musk, die momenteel nog weigert alle details vrij te geven. De Europese Unie ligt dan weer met de Tesla-baas op ramkoers omtrent de recentelijk aangenomen Digital Services Act (DSA), die gaat over onder andere nepnieuws.

Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton richtte zich dinsdag – uitgerekend via Twitter – persoonlijk tot Elon Musk. “Of het nu auto’s of sociale media zijn, elk bedrijf dat in Europa actief is moet zich aan onze regels houden, ongeacht hun aandeel”, waarmee Breton specifiek verwijst naar de DSA.

De DSA zijn een set aan regels die de verspreiding van desinformatie en het online aanbieden van illegale diensten moeten tegengaan. En juist het invoeren van deze regels gaat in tegen het idee van het “dorpsplein van de wereld” van Musk, die het platform juist “losser” wil maken, waardoor er meer ruimte is voor vrijheid van meningsuiting.

Voorafgaand aan de overname door Musk, betoogde de Tesla-baas namelijk dat de censuur het kernprobleem is van het platform. Een standpunt dat door veel conservatieven in de VS wordt gedeeld. Het is nu de vraag hoe Musk het platform gaat schikken aan de Europese regelgeving, zonder zijn eigen voornemens op te geven.

Veel onduidelijkheid omtrent de financiering van de overname

De rijkste man op aarde gaat Twitter nu dus voor zo’n 44 miljard dollar kopen. Musk moet hier zo’n 21 miljard dollar zelf van neertellen, zo blijkt uit documenten die hij naar beurswaakhond SEC heeft gestuurd vorige week. Het overige gedeelte van de overname financiert hij met leningen bij Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG, Société Générale, BNP Paribas en Mizuho Bank, waarbij hij zijn aandelen van Tesla als onderpand gebruikt. De totale kredietlijn bedraagt ruim 25 miljard dollar.

Diezelfde Tesla-aandelen zijn echter als reactie op het nieuws dinsdag met 12 procent gedaald, tot 876 dollar. Beleggers maken zich namelijk grote zorgen dat Twitter een te grote afleiding zal zijn voor de Tesla-baas.

Het is momenteel namelijk nog onduidelijk of hij van plan is om iemand binnen te halen om Twitter te runnen. Daarnaast vragen investeerders zich af of er mogelijk topmanagers van Tesla naar Twitter gaan verhuizen, zo vertelt Zoe Gillespie, een investeringsmanager bij Brewin Dolphin. 

En ook journalist voor The New Yorker, James Surowiecki, stelt zich kritisch op tegenover de overname van Musk. “Musk neemt 25 miljard dollar aan schuldfinanciering aan om Twitter over te nemen, tegen een gemiddelde rente van 4,5 tot 5 procent. Dat betekent dat Twitter alleen al 1,15 tot 1,3 miljard dollar aan rente per jaar moet betalen, wat meer is dan het vorig jaar verdiende vóór rente en belasting”. 

Het lijkt er dus op dat Musk voor een grote uitdaging staat. Niet alleen om zijn Twitter-project te laten slagen, maar ook om zijn andere ondernemingen Tesla, SpaceX, The Boring Company en Neuralink niet te verwaarlozen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.