Terwijl de VS aandringen op een ‘brede coalitie’ tegen China, heropent Japan zijn grenzen voor Chinese zakenlui

Japan wil op 1 november zijn grenzen voor Chinese zakenreizigers heropenen. Voor toeristen is het volgens Tokio nog te vroeg.

Elke dag zal Japan tot 1.000 Chinese zakenreizigers verwelkomen, zonder dat deze in quarantaine moeten. Ook buitenlandse studenten en visahouders zullen vanaf dan weer naar Japan kunnen reizen zonder dat ze de geldende restricties moeten ondergaan. Wel mogen ze geen gebruik maken van het openbaar vervoer en moeten ze een app downloaden die maakt dat ze te allen tijde kunnen worden getraceerd.

Om dit alles mogelijk te maken, zal de Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) zijn dagelijkse vluchten naar China opnieuw opvoeren. Met de versoepeling wil Japan ook de eigen zakenlui de mogelijkheid geven weer naar China te reizen. Daar bevinden zich nog altijd talrijke fabrieken die gedeeltelijk in Japanse handen zijn.

Verder heeft de pandemie grote gevolgen gehad voor de Japanse economie. De maatregel moet helpen de Japanse consumptie aan te zwengelen, nu in het land deflatie dreigt.

De Japanners zien de versoepeling ook als een eerste test voor de organisatie van de Olympische Spelen later dit jaar. 

VS willen een brede Aziatische coalitie tegen China

Toch is het tijdstip waarop Tokio deze herneming bekendmaakt opmerkelijk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was vorige week op bezoek in Japan en ontmoette daar naast Japanse beleidsmakers ook vertegenwoordigers van India en Australië. Doel is om een breed gedragen coalitie op te richten die de Chinese invloed in de regio wil beperken. Pompeo haalde daarbij uit naar de Chinese Communistische Partij, die hij beschuldigde van ‘uitbuiting, corruptie en dwangpraktijken’.

Of het verder komt dan woorden blijft afwachten. De kersverse Japanse premier Yoshinde Suga meldde recent dat hij in zijn eerste telefoongesprek met de Chinese leider Xi Jinping ‘de stabiliteit van de handelsbetrekkingen tussen beide landen een prioriteit had genoemd. Niet enkel voor Japan en China, maar voor de ganse regio en internationale gemeenschap’.

China koopt recordaantal Japanse staatsobligaties

China verwelkomt de Japanse plannen. Het land had al in mei plannen uitgewerkt voor een ‘zakelijke luchtcorridor’ tussen het Chinese vasteland en Japan.

Vermeldenswaardig is ook dat China tussen april en juli voor ruim 1.460 miljard yen (12 miljard euro) aan Japanse staatsobligaties heeft opgekocht. Dat is 3,6 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat gebeurde volgens analisten niet enkel omdat de Chinese munt yuan op zijn hoogste niveau in maanden noteert. Peking wil op die manier ook de Japanse economie ondersteunen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20