In de Chinese hoofdstad Beijing dalen de huizenprijzen aanzienlijk, ondanks officiële cijfers die een levendige woningmarkt suggereren.
Terwijl de vastgoedprijzen in Beijing instorten, verlaat ook buitenlands kapitaal China in snelvaart

Waarom is dit belangrijk?
Deze trend wijst op potentiële risico's voor de Chinese economie, die nog herstelt van de pandemie, en roept vragen op over de betrouwbaarheid van officiële statistieken.In het nieuws. Makelaars in Beijing melden een daling van de huizenprijzen met 10 tot 30 procent ten opzichte van de piek in 2021. Deze daling staat in contrast met de Chinese index door het Nationale Statistiekbureau gepubliceerd, die slechts een kleine daling toont.
Zoom in. Bewoners ervaren een grotere prijsdaling dan de officiële cijfers weerspiegelen.
- Uit interviews van de Financial Times met meer dan twintig makelaars in de hoofdstad, lange tijd een van China’s meest gewilde vastgoedmarkten, blijkt dat de transactieprijzen tussen de 10 en 30 procent zijn gedaald ten opzichte van hun piek in 2021.
- De officiële daling, gepubliceerd door het National Bureau of Statistics, bedraagt 1,4 procent voor november, terwijl de prijzen nog altijd 5 procent hoger zouden liggen dan 2 jaar geleden.
- Investeerders twijfelen aan de nauwkeurigheid van officiële gegevens. Volgens hen lijdt de markt onder significante prijsdalingen.
Zoom out. De woningmarktcrisis kan een grote impact hebben op de bouwsector en consumentenvertrouwen.
- De hoofdstad, normaal immuun voor economische schommelingen, toont nu ook tekenen van zwakte.
Ook opgemerkt. Bijna 90 procent van het buitenlandse geld dat in 2023 naar de Chinese aandelenmarkt stroomde is alweer vertrokken. Aangewakkerd door de toenemende twijfels over de bereidheid van Beijing om serieuze actie te ondernemen om de kwakkelende groei te stimuleren.
- “De vertrouwenskwestie gaat verder dan vastgoed, hoewel vastgoed belangrijk is”, zegt Wang Qi, chief investment officer voor vermogensbeheer bij UOB Kay Hian in Hongkong, in de Financial Times. “Ik heb het over consumentenvertrouwen, ondernemersvertrouwen en beleggersvertrouwen – zowel van binnenlandse als buitenlandse beleggers.”