Terwijl de spaarrente daalt, maken sommige banken de termijnrekeningen rendabeler

Terwijl de spaarrente daalt, maken sommige banken de termijnrekeningen rendabeler
Spaarvarken – Getty Images

Tal van banken hebben de voorbije maanden het mes gezet in de spaarrente. Maar wat met de termijnrekeningen? Sommige spelers hebben de rente op die spaarproducten naar boven bijgesteld. Een financiële instelling heeft zelfs een nieuwe (groene) termijnrekening op de markt gebracht.


Key takeaways

  • Enkele banken hebben deze maand de rente op de termijnrekeningen verhoogd.
  • Ondanks die aanpassingen zijn er nog tal van spaarboekjes die rendabeler zijn.
  • De langlopende termijnrekeningen hebben wel een grote troef tegenover de spaarboekjes tijdens een periode waarin de rentes dalen. De rente wordt voor een bepaalde periode vastgeklikt. Op die manier kan je je dus indekken tegen verdere renteverlagingen.

In het nieuws: Vdk en Crelan hebben deze maand de rente op enkele termijnrekeningen gewijzigd.

  • Vdk heeft op 16 januari de rente op de termijnrekeningen met een looptijd van twee, drie en vier jaar opgetrokken van 2,1 naar 2,3 procent bruto.
    • Je moet op die kapitaalopbrengsten wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor het nettorendement uitkomt op 1,61 procent netto.
  • Bij Crelan brengen de termijnrekeningen met een looptijd van twee en drie jaar sinds 7 januari meer geld in het laatje.
    • De termijnrekening op twee jaar gaat momenteel gepaard met een rente van 2,2 procent bruto, tegenover 2 procent voorheen. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er netto 1,54 procent netto over.
    • Voor de termijnrekening op drie jaar bedraagt de brutovergoeding nu 2,30 procent in plaats van 2,10 procent. Dat komt overeen met 1,61 procent netto.

Ook dit: Santander Consumer Bank heeft dan weer een groene termijnrekening met een looptijd van negen maanden gelanceerd, genaamd Vision Green. Het kapitaal dat je op die termijnrekening parkeert, wordt uitsluitend gebruikt om duurzame projecten te financieren.

  • De termijnrekening heeft een looptijd van negen maanden. In ruil krijg je een rente van 2,4 procent bruto op jaarbasis. Na negen maanden sparen ontvang je 1,808 procent bruto, oftewel 1,266 procent netto.
  • Je kunt een termijnrekening openen vanaf 1.000 euro.
  • Vision Green is overigens enkel beschikbaar voor klanten die al een spaarrekening hebben bij Santander Consumer Bank.

Zijn termijnrekeningen lucratiever dan spaarboekjes?

De vergelijking: De banken laten de rente op de termijnrekeningen met een looptijd van een jaar ongewijzigd, waardoor die niet rendabeler zijn dan de spaarboekjes.

  • De vergelijking van Spaargids.be leert dat de eenjarige termijnrekening van Beobank de meest rendabele formule binnen die categorie is. Wie zijn geld voor twaalf maanden vastklikt, ontvangt een brutovergoeding van 2,067 procent. Daar blijft er netto 1,447 procent van over.
    • Ons land telt 33 spaarboekjes die meer opbrengen.

Opgemerkt: Zelfs wanneer je je geld voor een langere periode kunt missen ben je niet beter af met een termijnrekening.

  • NIBC brengt de meest rendabele termijndeposito’s met een langere looptijd aan de man. De termijnrekeningen op vijf tot en met tien jaar leveren 2,8 procent bruto per jaar op. Na betaling van de roerende voorheffing krijg je netto 1,96 procent in handen.
    • 18 spaarboekjes zijn rendabeler.

Maar: De langlopende termijnrekeningen hebben wel een grote troef tegenover de spaarboekjes tijdens een periode waarin de rentes dalen.

  • Bij een spaarboekje kan de rente namelijk op eender welk moment wijzigen. Een wijziging van de basisrente voel je meteen. Wanneer een bank sleutelt aan de getrouwheidspremie geldt de (meest actuele) aanpassing pas zodra de voorgaande premie is afgelopen. De getrouwheidspremie wordt voor twaalf maanden vastgeklikt op het moment van de storting.
  • En de kans is groot dat de banken de komende maanden verder het mes zullen zetten in de spaarvergoedingen. Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de beleidsrente verder zal verlagen. Kans is groot dat er later deze week, op 30 januari om precies te zijn, al een eerste renteknip volgt.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.