Terug naar 1994: de Fed kan het zware geschut bovenhalen om de inflatie te bestrijden

Steeds meer marktanalisten sluiten niet uit dat de Federal Reserve binnenkort zal beslissen om de rente met 75 basispunten te verhogen. Een ingrijpende maatregel die al bijna 30 jaar niet meer is uitgevoerd. En er heerst al paniek op de markten.

Een maand geleden zou dit ondenkbaar zijn geweest, aldus CNN, maar nu de Fed, de centrale bank van de VS, geconfronteerd wordt met een torenhoge inflatie, is die bereid om ingrijpende maatregelen te nemen. De markten staan alvast in rep en roer. De aandelenmarkten wereldwijd tuimelden naar beneden, en de Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot 3,27 procent, het hoogste niveau sinds november 2018.

Crisis zonder al te veel schade in 1994

Dit alles omdat op Wall Street, evenals elders, de vrees groot is dat de Fed deze week in één klap de rente met 75 basispunten zal verhogen. Een schokkende maatregel die sinds 1994 niet meer is uitgevoerd. Een jaar van uitzonderlijke crisis, maar een die zonder al te veel schade werd overwonnen. Dat kan dan ook als inspiratie dienen voor de Fed.

De bestuursleden van de Fed zitten deze week samen om het rentebeleid te bespreken. Volgens de federal funds futures van CME schatten traders de kans op een renteverhoging door de centrale bank met slechts 50 basispunten op 60 procent. De verwachting dat er een verhoging komt met 75 basispunten is wel toegenomen van slechts 3 procent een week geleden tot 40 procent nu. Economen van Barclays denken dat de Fed woensdag een verhoging met drie kwartpunten zal aankondigen “om haar geloofwaardigheid te versterken en de inflatiedruk voor te blijven”. Hun collega’s bij Jefferies zijn het met hen eens.

“De Fed haat het om de markten te verrassen”

“De Fed heeft er een hekel aan de markt te verrassen (…) de sterke stijging van de inflatieverwachtingen” is “een reddingsclausule en geeft Powell een uitweg”. “In het licht van de recente ontwikkelingen zal niemand de Fed bekritiseren voor een verhoging met 75 basispunten,” voegden de economen van Jefferies eraan toe. In het licht van de inflatievoorspellingen durft de Amerikaanse centrale bank tenminste op te treden. Laten we hopen dat het genoeg is, want de inflatievoorspellingen blijven alarmerend. De Fed houdt vol dat ze al haar beslissingen baseert op solide gegevens.

(ns/fjc)

Meer