De Chinese techgigant Tencent, die onder meer achter WeChat zit, wordt opnieuw beschuldigd van monopoliegedrag. Ditmaal komt de klacht van Shanghai PATEO, een Chinees bedrijf dat autotechnologie maakt.
Tencent lijkt ondanks de pandemie nog niet meteen te stoppen met haar gigantische groei. Het bedrijf mocht aan het einde van 2020 een duizelingwekkende omzet van 32 miljard rmb rapporteren. Dat is omgerekend maar liefst 4,1 miljard euro. Tencent groeide vorig jaar ook met zo’n 32 procent. Het bedrijf investeert in vrijwel elke laag van de techwereld, en dat wordt niet overal in dank afgenomen.
Vete met andere Chinese bedrijven
Tencent wordt door een groep Chinese technologiebedrijven nu beschuldigd van monopoliegedrag. Shanghai PATEO, een ontwikkelaar van slimme autotechnologie, deed dit dinsdag samen met Generals Motors Co in een persbericht. Volgens hen zou Tencent zich schuldig maken aan het misbruiken van WeChats populariteit om haar strakke greep op de technologiemarkt te verstevigen. Tencent ontkende de beschuldigingen onmiddellijk.
Die groepen hebben trouwens al langer ruzie. Vorig jaar werden PATEO en partners nog beschuldigd door Tencent voor het stelen van handelsmerken en oneerlijke marktconcurrentie. De bedrijven willen met zo’n acties vermoedelijk de aandacht trekken van waakhonden van de Chinese regering. Ze hopen dan dat die de tegenstander het leven zuur zullen maken.
Anti-monopoliewetten
China probeert al enkele jaren de macht van haar grote bedrijven te beteugelen. Eind vorig jaar kondigde de Chinese regering al nieuwe maatregelen aan die Tencent en Alibaba, de Chinese e-commercereus, troffen. Toen ging het vooral over privacy en subsidiewetgevingen. Via e-commerce worden er namelijk enorm veel data van klanten verzameld en gedeeld. Dat ging te ver voor de Chinese overheid. Ook de wurggreep die Tencent en Alibaba hebben op kleinere winkels werd hiermee aangepakt.
Het is de zoveelste keer dat Tencent in opspraak komt in China. Wel zitten steeds vaker andere bedrijven daar achter. Vorige week beschuldigde ByteDance, het bedrijf achter TikTok, Tencent ook nog van monopoliegedrag. Zij gingen daarvoor zelfs naar de rechtbank in Peking voor een schadevergoeding van 11 miljoen euro. Tencent wierp op haar beurt op dat ByteDance de data van haar gebruikers illegaal verspreidt.