Telefoon gehackt door je (ex-)partner? Dit kan je er tegen doen

Uit onderzoek van Knack raakte bekend dat de gsm’s van duizenden Belgen bespioneerd worden door hun partner of ex-partner. Hiervoor maken ze gebruik van “stalkerware”, onzichtbare software die op de telefoon wordt geïnstalleerd. Maar er bestaan oplossingen voor.

Wat doet de “stalkerware”?

Die software komt niet zomaar op je telefoon terecht, en kan ook niet van op afstand worden geïnstalleerd. Iemand moet dus al ongemerkt de onzichtbare app hebben gedownload met jouw toestel. Eens die er op staat, kan iemand zo goed als alles zien.

Welke data iemand juist te zien krijgt, hangt af van welke app juist wordt gebruikt. Sommige apps geven toegang tot foto’s, bestanden of je zoekgeschiedenis, anderen kunnen zelfs toegang tot berichten, oproepen of je locatie vrijgeven.

Wat doet de overheid?

Belangrijk om weten is dat de spionagesoftware wordt gezien als hacking en dus wel degelijk strafbaar is. Toch lijkt het dat de overheid hier voorlopig weinig tegen doet, simpelweg omdat ze met de “stalkerware” niet bekend is. Bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en het Centrum voor Cybersecurity lopen amper klachten binnen over de software.

Antivirusbedrijven, zoals Norton of Kaspersky, zijn zich wel bewust van het probleem. Zij maken melding van toch meer dan duizend meldingen van de software op Belgische gsm-toestellen.

Wat kan jij doen?

De eerste stap is je eigen telefoon eens “doorlichten”. Gaat de batterij sneller plat dan vroeger? Heb je een hoog dataverbruik, maar weet je niet door welke applicaties? Staan er apps op je telefoon die je zelf niet hebt geïnstalleerd?

In een volgende stap kan een simpele update van je toestel het probleem soms verhelpen. Ook het installeren van een antivirusprogramma kan de spionagesoftware opsporen en uit je bestanden keilen. In App Stores zijn veel verschillende antivirusprogramma’s te verkrijgen, sommige zelfs gratis. Ook de grote antivirusbedrijven, zoals Kaspersky, Norton of Avast, hebben een eigen applicatie.

Je kan ook altijd naar één van die bedrijven stappen, met de vraag of zij jouw toestel eens kunnen doorlichten. Als je de software vindt op je toestel, is het ook altijd mogelijk klacht in te dienen bij de politie, de Gegevensbeschermingsautoriteit of het Centrum voor Cybersecurity, via SafeOnWeb.

(mah)

Meer