Spionageschandaal in Israël? “Politie gebruikt al jaren illegaal spionagesoftware”

De Israëlische politie gebruikt al jaren Pegasus-spionagesoftware om burgers in de gaten te houden, los van enig gerechtelijk onderzoek. Dat bericht de Israëlische zakensite Calcalist. Onder meer de politieke leiders van een protestbeweging tegen de vorige premier, Benjamin Netanyahu, werden geschaduwd.

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijd gebruiken overheden en personen de Pegasus-software om anderen te bespioneren. Met de software kan je inbreken in een gsm en berichten meelezen en zelfs downloaden. Het is een bijzonder krachtig middel dat dan ook misbruikt kan worden door overheden die er geen goede bedoelingen mee hebben.

Nu blijkt dus dat de politie in Israël de software gebruikt om gewone burgers te volgen. Onder hen bevinden zich burgemeesters, voormalige overheidsambtenaren en minstens één persoon uit de entourage van een ex-minister. Verder schrijft het rapport ook dat enkele functionarissen in dienst van de procureur-generaal of de openbare aanklager op de hoogte waren van het misbruik van de spionagesoftware.

De minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar Lev, ontkent echter dat de politie gebruik maakt van de software. “De Israëlische politie voert geen afluisterpraktijken of hackings van apparaten uit zonder toestemming van de rechter”, verklaart die laatste. Bij de politie valt eenzelfde reactie op te tekenen: “Alle politieactiviteiten in deze branche worden uitgevoerd overeenkomstig de wet, op basis van gerechtelijke bevelen en met strikte procedures.”

Pools Watergateschandaal

In juli van 2021 legde een onderzoek van The Washington Post en 16 partners al bloot dat NSO Group, het bedrijf dat de software vervaardigt, de software al verkocht aan verschillende overheden. Het primaire doel is om terroristen en misdrijven op te sporen, maar al snel werd het ook ingezet om kritische journalisten of politieke opponenten in de gaten te houden. Amnesty International rapporteerde dat meer dan 50.000 telefoonnummers werden bespioneerd. Ook de Franse president Emmanuel Macron en Charles Michel werden in de gaten gehouden.

Het laatste Pegasus-bommetje ontplofte in de Poolse politiek: daar maakte Jarosław Kaczyński, voorzitter van de regerende PiS-partij, bekend dat het land Pegasus-software had aangekocht. Hij ontkent wel dat die tegen politieke tegenstanders wordt gebruikt. Het Openbaar Ministerie maakte echter bekend dat het geen verder onderzoek zou voeren naar het gebruik van de software.

(jvdh)

Meer