Tekort aan kunstmest: “Armsten geconfronteerd met voedselcrisis”

Een wereldwijd tekort aan kunstmest drijft de voedselprijzen op en bezorgt armere landen een crisis, Dat zegt Svein Tore Holsether, de baas van meststoffenbedrijf Yara International, aan BBC.

VolgensHolsether drijven de hogere gasprijzen de kosten van meststoffen op en beïnvloedt dat de voedselprijzen wereldwijd. Voor de productie van kunstmest zijn namelijk grote hoeveelheden gas nodig.

De stijging van de gasprijzen heeft ertoe geleid dat de prijs van ammoniak – het product dat Yara International meer dan wie ook ter wereld produceert – met 255 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ammoniak is een basisproduct van veelgebruikte kunstmest.

Kleinere oogsten

Ontwikkelingslanden zouden het hardst getroffen worden door de tekorten, omdat de oogstopbrengsten zullen afnemen en de voedselprijzen zullen stijgen. “Het is echt beangstigend, we hebben te maken met een voedselcrisis en kwetsbare mensen worden heel hard getroffen”, zei Holsether tegen het BBC-programma Today.

“Het heeft gevolgen voor de voedselprijzen over de hele wereld en het raakt de portemonnee van veel mensen. Maar voor sommige mensen, vooral in de ontwikkelingslanden, is dit niet alleen een kwestie van de portemonnee, maar is het een kwestie van leven of dood.”

Minder kunstmest, aldus Holsether, betekent dat boeren in ontwikkelingslanden niet zo efficiënt kunnen planten, wat leidt tot kleinere oogsten.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20