De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor de ethaankraker ‘Project One’, een miljardenproject van chemiereus Ineos in de haven van Antwerpen, om milieuredenen.
Mokerslag voor superproject Ineos in Antwerpse haven: omgevingsvergunning voor ethaankraker vernietigd

Waarom is dit belangrijk?
Project One is een ethaankraker die het gas ethaan omzet in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastics. Het is de eerste keer in twintig jaar dat er op het Europese vasteland zo’n ethaankraker wordt gebouwd. Het project zou meteen 450 jobs opleveren.Het nieuws: Het project leek na de nodige vergunningen van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) klaar voor de opstart van de werken. Maar nu de omgevingsvergunning vernietigd is, zit het project weer geblokkeerd.
- Tegen de vergunning stelden veertien verenigingen een vernietigingsberoep in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Ook de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland dienen elk een afzonderlijk beroep in.
- Het is in de zaak van de provincie Noord-Brabant dat de Raad zich nu inhoudelijk uitspreekt. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt in zijn uitspraak de omgevingsvergunning omdat de Vlaamse regering “niet zorgvuldig beslist waarom de bijkomende stikstofdepositie niet schadelijk is voor de natuur in het natuurgebied de Brabantse Wal”.
Meer details:
- Het was ergens te verwachten, met een groep rechters die in tot 80 procent van de zaken die voorkomen, de vergunning koudweg vernietigt: de Raad voor Vergunningsbetwisting schrapt nu de wettelijke basis voor een miljardenproject in de Antwerpse haven.
- Het gaat om ‘Project One’ een nieuwe ethaankraker voor het chemische bedrijf Ineos, die deel zou gaan uitmaken van de Antwerpse cluster in de petrochemie: van economisch levensbelang voor die haven en bij uitbreiding Vlaanderen.
- Het Britse bedrijf investeert meer dan 1 miljard euro in het project, en zit nu al aan een uitgave van meer dan 3 miljoen euro per dag. Maar de Raad haalt de juridische bodem van onder het project uit: de omgevingsvergunning.
- En zo wordt dat oordeel van de Raad bijzonder politiek. Want de raad geeft aan dat de Vlaamse Regering niet goed heeft aangegeven waarom de stikstofuitstoot, die er extra komt, niet schadelijk is voor het nabijgelegen natuurgebied.
- Het is meteen een enorme klap voor de industrie in Vlaanderen, waar al langer het gevoel leeft “dat niets meer mogelijk is”, van grote nieuwe projecten. Deze uitspraak bevestigt dat gevoel. Plus het feit dat de juridische lijdensweg die rond grote bouwprojecten hangt, gewoon een martelgang geworden is.
Stikstof
Ingezoomd: Tegelijk is de uitspraak ook olie op het politieke vuur rond stikstof.
- Want het was uitgerekend bij N-VA het gevoel dat een nieuw kader, een ontwerpdecreet voor stikstof, een bijkomend argument zou geweest zijn voor de Raad om toch de kraker en de omgevingsvergunning te aanvaarden. Maar cd&v gunde geen fiat voor dat decreet, waardoor er enkel een “ministeriële instructie” kwam van Demir.
- Het is makkelijk voorspelbaar dat de zwarte piet van die mislukking in de Antwerpse haven zal doorgeschoven worden naar cd&v, met hun starre houding rond stikstof, die grote economische gevolgen krijgt.
- De politieke reacties lopen sterk uiteen:
Hoe het verder moet: De Vlaamse regering krijgt nu zes maanden om een nieuw dossier samen te stellen en een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen.