Tegenslag voor nieuwe Britse kerncentrale: project 1 jaar vertraagd en 3 miljard pond duurder

De Franse energiegroep EDF meldt dat de kosten van de in aanbouw zijnde kerncentrale in het Britse Hinkley Point met nog eens 3 miljard pond kunnen oplopen. Het grootste elektriciteitsbedrijf van ons continent waarschuwt er bovendien ook voor dat de bouw – weer maar eens – vertraagd zal worden; de voltooiing van het project zal een extra jaar vergen.

In een verklaring schat EDF dat de centrale met een vermogen van 3,2 gigawatt in totaal 25 miljard tot 26 miljard pond (26 à 27 miljard euro) zou kunnen kosten. Toen de centrale in 2016 groen licht kreeg, dacht de Franse energiereus nog dat de rekening zo’n 18 miljard pond (21 miljard euro) zou bedragen.

De vertraging die de bouw zal oplopen, is volgens EDF te wijten aan een gebrek aan personeel door de coronacrisis. Daarnaast heeft het project last van de haperende bevoorradingsketen en de geldontwaarding, waardoor onkosten van de werkzaamheden de pan uit rijzen.

Verwacht wordt nu dat de eerste van de twee reactoren die in Hinkley Point C worden geïnstalleerd, in juni 2027 elektriciteit zal gaan opwekken – een jaar later dan eerder gepland.

“Geen gevolgen voor Britse consument”

EDF heeft de kosten van het project herhaaldelijk naar boven moeten bijstellen. Bij de meest recente herziening in januari 2021 had het nutsbedrijf het totaal nog op 23 miljard pond (27 miljard euro) geraamd.

De Fransen benadrukken dat de extra kosten geen gevolgen zullen hebben voor de Britse consument. De bouwkosten worden gedragen door EDF en zijn junior partner in het project, het Chinese staatsbedrijf CGN (China Guangdong Nuclear Power Group). De ondernemingen doen dit in ruil voor een 35-jarig contract, dat een prijs garandeert van 92,50 pond per megawattuur geproduceerde elektriciteit, te verhogen met de inflatie, weet de Britse zakenkrant de Financial Times (FT).

Overigens is de rol die de Chinezen in het project spelen (CGN heeft een aandeel van 20 procent in de voorgestelde kerncentrale) niet vrij van controverse. Vorig jaar onderzocht de Britse regering nog manieren om het Chinese staatsbedrijf uit zijn kernenergieprojecten te verwijderen. De Britten probeerden onder meer om het aandeel in Hinkley aan te houden, totdat het doorverkocht kon worden aan institutionele beleggers.

“Vertragingen verbazen niet”

De verdere vertragingen zullen critici van het Franse nutsbedrijf niet verbazen, merkt de FT voorts op.

Zo loopt in Frankrijk de Flamanville 3-kerncentrale van EDF maar liefst tien jaar achter op schema. Ook daar zijn de kosten de pan uit gerezen, wat op een gegeven moment tot een berisping van de Franse regering heeft geleid.

Tegelijk met de problemen met nieuwe projecten heeft EDF te kampen met uitval van verschillende bestaande reactoren in Frankrijk wegens lasproblemen, waardoor de nucleaire productie ginds het laagste niveau in decennia heeft bereikt.

Kernenergie staat centraal

De Britse regering stelt kernenergie centraal om tegen 2050 een koolstofuitstoot van 0% te bereiken. Er zijn daarom plannen om tegen 2025 ongeveer een kwart van de energievoorziening van Groot-Brittannië uit kerncentrales te laten komen.

Naarmate de oudere kerncentrales buiten gebruik worden gesteld, zullen nieuwe centrales nodig zijn om ze te vervangen. EDF gaat vier nieuwe Evolutionary Power Reactors (EPR’s) bouwen. Dit zijn kerncentrales van de derde generatie, gebaseerd op drukwaterreactoren die gebouwd zijn in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw. Maar ze zijn veiliger en hebben een beter rendement. Twee worden er gebouwd in Hinkley Point en twee in Sizewell.

(fjc)

Meer