Tegenslag Galapagos weegt op resultaten Brusselse beurs

De Brusselse beurs leed woensdag onder het tegenvallend nieuws dat het biotechbedrijf Galapagos moest melden. Galapagos en zijn Amerikaanse partner Gilead Sciences hebben hun studies met het middel ziritaxestat voor de behandeling van longfibrose immers stopgezet.

Het nieuws zorgde ervoor dat Galapagos op de beurs 18,7 procent aan waarde moest inleveren. Onder invloed van die tegenslag sloot de Bel20 de beursdag af met een verlies van 0,4 procent tot bijna 3.821 punten. 

Asit Biotech

Die achteruitgang van Galapagos, dat eerder ook al ontgoochelend nieuws over het middel filgotinib had moeten melden, kon ook niet door een winst van 2,1 procent voor het aandeel van KBC worden gecompenseerd. Aperam, dat nochtans beter dan verwachte kwartaalresultaten kon presenteren, moest 0,8 procent inleveren.

Bij de kleinere aandelen moest ook Sequana Medical, dat met een kapitaaloperatie een bedrag van 22,5 miljoen euro verzamelde, wegens een verwatering van de aandelen een terugval met 14,4 procent registreren. Daarentegen was er 3,8 procent winst voor het farmabedrijf Asit Biotech, dat van de ondernemingsrechtbank in Luik toelating heeft gekregen om zijn reorganisatieplan door te voeren.

Heineken

Ook de beurs van Amsterdam moest een aantal ongunstige cijfers verwerken. Brouwer Heineken verloor immers 5 procent aan waarde. Het bedrijf heeft aangekondigd de volgende jaren wereldwijd 8.000 banen te zullen schrappen.

Ook ABN Amro moest 1,5 procent inleveren. De Nederlandse bank moest, onder indruk van de coronacrisis, voor de eerste keer in een decennium een verliesjaar aankondigen. Goede jaarresultaten leverden anderzijds het fintechbedrijf Adyen 8,7 procent winst op.

Omdat ook bedrijven zoals Shell en ING winsten optekenden, sloot de Nederlandse index AEX de beursdag alsnog een fractie hoger op 657,23 punten.

In Londen, Parijs en Frankrijk moesten de indexen licht terrein prijs geven. In Kopenhagen verloor rederij AP Møller-Maersk bijna 7 procent nadat het bedrijf gewaarschuwd had dat een schaarste aan containers een aantal trafiekproblemen zou kunnen opleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20