De beleggers met techaandelen in hun portfolio staan voor een spannende periode. Nadat de grootbanken de afgelopen weken de kwartaalresultaten hebben gedeeld, is het vanaf deze week de beurt aan de techgiganten.
Na de Amerikaanse grootbanken is het de beurt aan de techgiganten om hun resultaten te delen: analisten verwachten grootste inkomstendaling sinds 2016

Waarom is dit belangrijk?
Het resultatenseizoen is volop aan de gang. Na de kwartaalcijfers van de grootbanken is het nu uitkijken naar die van de techgiganten.In het nieuws: Microsoft is de eerste techgigant die deze week de kwartaalresultaten met ons deelt. De verwachtingen zijn alvast niet hooggespannen.
- Nagenoeg alle techreuzen, op Apple na, hebben massale ontslagrondes aangekondigd. Door het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve en de forse terugval van de vraag naar techoplossingen na de coronapandemie zien de techbedrijven zich genoodzaakt om de vinger op de knip te houden.
- Alphabet, de moedergroep van Google, liet afgelopen week weten dat er 12.000 banen, of 6 procent van het personeel, zouden verdwijnen.
- Die aankondiging kwam er kort nadat Microsoft uitpakte met het nieuws dat er 10.000 medewerkers hun job zouden verliezen.
- Eerder kondigden Amazon en Meta ook al aan meer dan 10.000 jobs te schrappen.
- Uit gegevens Bloomberg Intelligence blijkt dat de strategen verwachten dat de inkomsten van de techsector met 9,2 procent op jaarbasis zullen dalen in het vierde kwartaal. Dat zou de grootste daling zijn sinds 2016.
- Naast Microsoft delen Texas Instruments, Lam Research, Tesla en Intel deze week de kwartaalresultaten.
Geen verrassing
Terugval na de coronapandemie: De forse daling van de inkomsten komt zeker niet als een verrassing.
- Tijdens de coronapandemie konden de techbedrijven profiteren van een enorme toename van de vraag naar techoplossingen. Bijna iedereen werkte toen thuis. Daarenboven moesten we ons meermaals aan zeer strikte lockdownregels houden, waardoor we meer afhankelijk waren van technologie.
- Nu de gezondheidscrisis voorbij is, komen we opnieuw meer buiten. Gevolg: we hebben minder nood aan technologie.
- Voorts weegt het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve op de inkomsten. De centrale bank heeft sinds de start van dat beleid vorig jaar de rente al met 425 basispunten opgetrokken. De ondernemingen zien daardoor hun schulden duurder worden, wat de winstmarges onder druk zet. Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team de komende maanden nog enkele milde renteverhogingen (lees: 25 basispunten) zullen aankondigen.
- Ook de hoge inflatie speelt de bedrijven parten. Zij zien daardoor de kosten stijgen. Het is geen sinecure om die door te rekenen aan de eindgebruiker, net nu de vraag aan het afzwakken is. De geldontwaarding verliest aan kracht, maar blijft wel hoog. De inflatie in de VS bedroeg in december 6,5 procent (op jaarbasis). Dat is ruim een drievoud van de doelstelling van de Fed, zijnde (gemiddeld) 2 procent.
Turbulente periode
Winst nemen: Strategen waarschuwen voor een turbulente periode.
- Analisten van JPMorgan roepen zelfs op om aandelen te verkopen na de nieuwjaarsrally. Ze hebben daarbij niet alleen aandacht voor de nakende kwartaalresultaten. “De risico’s op een recessie blijven groot en wij denken dat veel van het goede nieuws, waaronder de afzwakking van de inflatie en een zachte landing van de economie, al is ingeprijsd in de koersen”, klinkt het.
- Het persagentschap Bloomberg waarschuwt dan weer dat de techaandelen verre van goedkoop zijn, ondanks een daling van de Nasdaq 100 met ruim 30 procent vorig jaar. De graadmeter is geprijsd op ongeveer 21 keer de verwachte winst over de komende 12 maanden, vergeleken met een gemiddelde van 20,5 over de afgelopen tien jaar. Indien de winstverwachtingen verder dalen, zullen die aandelen nog duurder lijken.