Techgiganten dreigen Hongkong te verlaten door voorgestelde privacywetgeving

Facebook, Twitter, Google en moederbedrijf Alphabet dreigen de Chinese semiautonome stad te verlaten. De aanleiding is een nieuwe data- en privacywet die “doxing” moet tegengaan.

Waarom is dit belangrijk?

De Hongkongse regering is op hoge snelheid nieuw beleid aan het invoeren waardoor de semiautonome stad van een bastion van vrijhandel en vrije meningsuiting snel verandert in een stad onder autoritair gezag. Na de pers te hebben gemuilkorfd, lijkt het buitenpesten van westerse techgiganten achter sociale media de volgende doelstelling. Hongkongers hebben op dit moment namelijk nog toegang tot die online platformen.

De volgende stap wordt snel genomen in Hongkong: De prodemocratische krant Apple Daily is amper gesloten of de westerse sociale media worden in het vizier genomen met een nieuwe privacywet die de bedrijven het leven zuur zal maken.

  • Het Hongkongse bureau voor constitutionele zaken en het vasteland stelde onlangs een nieuwe wet voor die techbedrijven verantwoordelijk zou stellen voor “doxing”.
  • Dat is een serieuze pesterij waarbij gegevens, zoals het adres en telefoonnummer, van personen online worden gepubliceerd.
  • Onder de voorgestelde wet zouden de techbedrijven de schuld krijgen van “doxing”-gevallen. Daar hangt een boete van 1 miljoen Hongkong dollar (zo’n 100.000 euro) en een celstraf van 5 jaar aan vast.
  • De wetgeving komt er volgens de overheid naar aanleiding van de protesten in 2019, waarbij geregeld mensen “gedoxt” werden.

De reactie van de techbedrijven is niet min: de bedrijven spannen samen en dreigen te verkassen uit de regio.

  • Dat deden ze in een brief die werd opgesteld door de industriegroep Asia Internet Coalition (AIC), die de bedrijven vertegenwoordigt in Hongkong.
  • De techgiganten zijn bezorgd dat de eigen werknemers zullen gestraft worden door de nieuwe wetten.
  • “De enige manier om deze nieuwe sancties te vermijden is om de dienstverlening in Hongkong stop te zetten”, staat er in de brief te lezen.
  • “Sancties introduceren die individuen treffen strookt niet met globale normen,” meent AIC-directeur Jeff Paine.
  • De AIC wil de details van de wet bespreken met de Hongkongse overheid.

Dit is allemaal geen toeval: Facebook, Twitter en Google zijn allemaal niet beschikbaar in China. Het is pijnlijk duidelijk dat dit de volgende stap is om Hongkong te integreren in het vasteland.

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.