Te weinig én te veel alcohol maken ontsmettende handgel onbetrouwbaar

De flesjes met ontsmettende handgel zijn overal, maar zijn ze ook effectief? Uit een Nederlandse steekproef bij 21 handgels, waarover de krant Het Laatste Nieuws schrijft, blijkt dat 13 varianten te weinig alcohol bevatten. Maar ook een te hoog percentage is niet goed.

Vooreerst is het belangrijk om regelmatig de handen te wassen. Dat is nog altijd de veiligste manier om het coronavirus op afstand te houden. En handgels? ‘Ze zijn zeker nuttig. Ook alcohol maakt het omhulsel van het virus stuk, waardoor het uit elkaar valt’, zegt virologe Annelies Stevaert (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws. ‘Voor jezelf doet dat pompje bij het binnenkomen van een winkel weinig. Je beschermt er wel je medemens mee, indien je zelf besmet zou zijn.’

Een belangrijke voorwaarde is wel dat de handgel een goede samenstelling heeft. In richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat te lezen dat de gel minstens 70 procent ethanol moet bevatten. En daar knelt het schoentje vaak. De steekproef van het Nederlandse Algemeen Dagblad toont aan dat het percentage vaak niet gehaald wordt. ‘Je hebt geen idee wat je op je handen smeert’, stelt directeur Willem Struijk van het Nederlandse laboratorium dat de gels onder de loep nam.

Niet opdrogen

Tegelijkertijd is het ook niet ideaal als het percentage alcohol in de gel heel hoog ligt, want dat tast de ‘smeerbaarheid’ aan. Terwijl het belangrijk is om de gel dertig seconden in te wrijven, hebben onderzoeken aangetoond dat de meeste mensen dat amper acht tot twintig seconden doen. Als de handgels binnen de twintig seconden opdrogen, dan zit de samenstelling niet goed. Meestal zit er te veel alcohol in, die zeer snel verdampt bij contact met de buitenlucht.

Tot slot geeft de krant nog enkele tips mee om een betrouwbare ontsmettende handgel uit te kiezen:

  • Let op een goede samenstelling, met een percentage van minstens 70 procent. Als er propanol aanwezig is, mag het percentage lager liggen.
  • Indien er glycerol aanwezig is in het mengsel, zullen uw handen na het gebruik minder droog aanvoelen. Anders is het aangeraden om nu en dan een handcrème te gebruiken.
  • Als de handgel – zoals gezegd – binnen de twintig tot dertig seconden opdroogt, wijst dat op een gebrekkige samenstelling.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20