Gouverneur Banque de France: “Het is te vroeg om te speculeren op een renteverlaging”

Gouverneur Banque de France: “Het is te vroeg om te speculeren op een renteverlaging”
Francois Villeroy de Galhau – Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg via Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft tijdens de jongste bijeenkomst de rente opgetrokken tot 4 procent. Tijdens een toelichting van het rentebesluit liet Christine Lagarde, voorzitter van de monetaire instelling, uitschijnen dat dit wel eens de laatste verhoging kan zijn. Desalniettemin is het volgens Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van Banque de France, te vroeg om te speculeren op een renteverlaging.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rente om de inflatie naar beneden te krijgen. Sinds de start van het verstrakkende beleid afgelopen zomer is de beleidsrente gestegen van -0,5 naar 4 procent. Dat is een verhoging met 450 basispunten in iets meer dan een jaar. Sparen wordt daardoor aantrekkelijker en lenen duurder. De centrale bank wil er zo voor zorgen dat er minder geld naar de reële economie stroomt, met afzwakkende prijzen als gevolg.

Context: De ECB heeft op 14 september de rente met 25 basispunten verhoogd tot 4 procent. Dat is het hoogste niveau ooit in de geschiedenis van de Europese instelling.

  • Lagarde hintte toen dat de renteverhogingen tot een einde zijn gekomen. “Op basis van de huidige beoordeling hebben de rentes een voldoende hoog niveau bereikt om de inflatie te doen zakken tot 2 procent (de doelstelling van de ECB, red.)”, klonk het.
  • “Die boodschap is een belangrijke nieuwigheid. De ECB lijkt te suggereren dat de rentecyclus zijn piek bereikt heeft”, aldus Jens Eisenschmidt, hoofdeconoom van Morgan Stanley.

Renteverlaging is niet voor morgen

In het nieuws: Nu een rentepiek heel waarschijnlijk is, kijken de markten al uit naar de eerste renteverlaging. Villeroy de Galhau waarschuwt in een gesprek met CNBC dat die nog even op hun honger zullen blijven zitten.

  • “Het is nog te vroeg om te speculeren op zo’n rentewijziging”, klinkt het. “De rentes moeten voldoende lang op dit niveau blijven.”
  • De gouverneur van de Banque de France zei eerder tijdens een conferentie van de centrale bank dat het risico om te veel te doen – en mogelijk een recessie te veroorzaken – en het risico om te weinig te doen nu symmetrisch in evenwicht zijn na de reeks renteverhogingen.
    • “Als de ECB te veel zou doen, zou de centrale bank het risico kunnen lopen om snel van koers te moeten veranderen”, klonk het. “Daarom is ’testen tot het breekt’ geen verstandige manier om het monetaire beleid te kalibreren.”
    • Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank, deelt die mening. “Het huidige niveau moet volstaan om de inflatie te controleren. Teveel renteverhogingen brengen namelijk het risico van economische recessie met zich mee”, schrijft hij in een opiniestuk op onze site.
    • Eerder dit jaar kon de monetaire unie ternauwernood zo’n scenario vermijden. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2022, was het bbp in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,1 procent.
    • Ook in het tweede kwartaal was er sprake van een zeer bescheiden groei (0,1 procent). Dat blijkt uit het jongste rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat. Bij een eerdere prognose werd wel nog uitgegaan van een groei met 0,3 procent.
  • Volgens het Franse bestuurslid van de ECB kan het toenemende vertrouwen bij de monetaire instelling dat de inflatie tegen 2025 zal zakken tot 2 procent ervoor zorgen dat ze haar doelstelling haalt zonder een “harde landing”.
    • Voor volgend jaar wordt een inflatie van 3,2 procent verwacht.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.