Te veel macht bij één partij: Facebook-bug sleurt TikTok en Spotify de dieperik in

Een tijdelijke storing in de iOS-app van streamingdienst Spotify toont de machtsverhoudingen opnieuw aan. Facebook heeft zichzelf zo cruciaal gemaakt, dat de halve App Store crasht wanneer het misgaat met het bedrijf van Mark Zuckerberg.

Door de storing van vrijdag konden heel wat gebruikers de applicatie niet openen. Heel even kwam de app tevoorschijn, om nadien weer te sluiten. De applicatie verwijderen en herinstalleren, haalde niks uit. Vooral het feit dat gebruikers met een Android-smartphone geen last ondervonden, duidt aan dat er een dieperliggende reden bestaat.

Dat zit zo: veel bedrijven, zoals Spotify – maar ook TikTok, Pinterest en Tinder – maken gebruik van de Software Development Kit van Facebook. Deze SDK wordt door verschillende apps gebruikt om het inloggen van gebruikers af te handelen. Soms loopt dat mis, zoals deze keer. De SDK fungeert als een soort intermediair tussen de app en servers. Omdat de SDK opeens verkeerde gegevens terugstuurt naar de app, crasht die.

Zo ziet het probleem eruit.

Ook in mei kwam het al eens voor dat de Software Development Kit van Facebook kuren had, met alle gevolgen van dien voor externe applicaties. Het toont nog eens de almacht van Facebook aan, dat app-ontwikkelaars blijft aanmoedigen om een beroep te doen op hun SDK. ‘Facebook pusht ontwikkelaars om hun SDK te installeren, zodat ze gegevens kunnen verzamelen over de gebruikers van de applicaties’, zegt ontwikkelaar Guilherme Rambo aan de Amerikaanse technologiesite The Verge.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20