‘Tatoeages zijn als vastgoed. Al wat telt is grootte en locatie, locatie, locatie…’

Ooit waren tatoeages gewoon ‘not done’ in de bedrijfswereld. Ook vandaag bestaat de kans nog altijd dat een tatoeage uw zoektocht naar werk belemmert, maar die kans wordt steeds kleiner. Een aantal bedrijven heeft een ‘tatoeage-beleid’ en mensen met tatoeages worden vaak als ‘ruwer en minder opgeleid’ gezien. Maar omdat er steeds meer jonge mensen de arbeidsmarkt betreden, lijken deze vooroordelen stilaan te verdwijnen en moeten werkgevers er zich bij neerleggen dat ze ook getatoeëerde en gepiercte werknemers zullen moeten verwelkomen.

Uit onderzoek van de Texas Tech University uit 2010 bleek dat mensen die één tatoeage hadden zich sociaal niet anders gedroegen, dan mensen die er geen hebben. Bij mensen die vier of meer tatoeages hadden was wel sprake van afwijkend sociaal gedrag. Mensen wiens geslachtsdelen getatoeëerd waren of die piercings in hun tepels hadden, gebruikten ook makkelijker drugs of hadden een strafblad.  Wat een specialist er toe bewoog om tatoeëringen te vergelijken met vastgoed: ‘Het gaat om grootte, maar vooral om locatie, locatie, locatie.’

In sommige landen zijn de percentages mensen met een lichaamsversiering best hoog. Uit een Amerikaans onderzoek van 2006 bleek dat liefst 36% van de 18- tot 25-jarigen op zijn minst één tatoeage had. In de leeftijdscategorie daarboven (26 tot 40 jaar) was dat zelfs 40%.  Bij de zogenaamde babyboomers (1944 – 1964) ligt dat percentage op 15%.

‘Wie vandaag mensen rekruteert is een pak toleranter tegenover het fenomeen dan pakweg 10 jaar geleden en wel om de eenvoudige reden dat ook de rekruteerders jonger en minder beïnvloed zijn door strakke regels op de werkplek van weleer,’ zegt John Challenger, CEO van Challenger Gray & Christmas. Ook rolmodellen als voetballers en zangers zijn grote beoefenaars van de lichaamsversieringskunst.

Toch zijn er nog altijd industrieën waar tatoeages en piercings gewoon onaanvaardbaar blijven. De kansen dat uw bankier of boekhouder getatoeëerd is, blijft miniem. De meeste getatoeëerden dragen hun kunstwerkje trouwens op plaatsen waar ze voor het blote oog meestal verborgen blijven. Creatieve beroepen daarentegen zien zo’n tatoeage net als een vorm van zelfexpressie en verwelkomen ze.

Tatoeages hebben een lange geschiedenis. Getatoeëerde vrouwen waren ooit een zeldzaamheid die op kermissen aan het publiek werden getoond. In 1939 maakte Groucho Marx in de film At the Circus een wereldster van Lydia.

De meest getatoeëerde vrouw in de wereld zou  volgens het Guinness Book of Records ene Julia Gnuse uit Californië zijn, met 95% van haar lichaam met tatoeages bedekt.

Cracked.com maakte onderstaande grafiek waarin de persoonlijkheidkenmerken worden weergegeven van mensen die op specifieke plekken een tatoeage hebben.

Meer