Tankstations Q8 bieden voortaan duurzame diesel van Neste aan

Brandstofleverancier Q8 biedt autobestuurders in België voortaan de mogelijkheid om hernieuwbare diesel te tanken. Dat gebeurt in samenwerking met het Finse bedrijf Neste, de grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof in de wereld.

Inmiddels is de brandstof al beschikbaar in drie tankstations in Zaventem, Rotselaar en Mechelen. Tegen eind oktober moet de duurzame brandstof al in acht Belgische tankstations beschikbaar zijn. Een verdere uitbreiding is gepland.

Volledig compatibel

Neste ontwikkelde het product ‘My Renewable Diesel’, een brandstof waarmee het mogelijk is om de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent te verminderen in vergelijking met diesel van fossiele origine.

De hernieuwbare diesel die door Neste werd ontwikkeld is bovendien een zogenaamde drop-in brandstof, een product dat volledig compatibel is met alle dieselmotoren en geen aanpassingen aan de bestaande voertuigen of brandstofdistributie-infrastructuur vereist.  

De nieuwe brandstof past volgens Sven Dochez, directeur innovatie bij Q8, perfect in de overstap van de brandstofleverancier naar duurzame mobiliteit. “Bovendien verstrekt de introductie van de nieuwe brandstof aanzienlijk de beschikbaarheid van de hernieuwbare producten van Neste in België”, voegt hij daaraan toe.

Peter Zonneveld, vice-president sales bij Neste, benadrukt dat de samenwerking met Q8 in België een nieuwe stap betekent in groeistrategie van het Finse bedrijf. Hij merkt daarbij op dat Neste met zijn producten de uitstoot van broeikasgassen tegen het eind van dit decennium jaarlijks met minstens 20 miljoen ton wil helpen verminderen.

Na een succesvolle introductie van de brandstof in tankstations voor vrachtwagens, wil Q8 met deze nieuwe stap naar eigen zeggen anticiperen op de stijgende vraag naar duurzame brandstoffen in België. Q8 is het eerste bedrijf dat de ‘My Renewable Diesel’ van Neste op grote schaal in België aanbiedt.

Q8 Electric

Tegen eind oktober zal het product ook worden aangeboden in Lokeren en Ranst en in twee stations in Verlaine. “Deze locaties werden strategisch gekozen om de ontwikkeling van de markt te ondersteunen”, benadrukt Sven Dochez.

“Daar houden onze ambities echter niet op. Indien dit aanbod succesvol blijkt, zal de beschikbaarheid van de brandstof verder over ons netwerk worden uitgebreid.”

Met de introductie de hernieuwbare diesel van Neste wil Q8 zijn aanbod brandstoffen nog duurzamer maken. Het bedrijf biedt ook Adblue, vloeibaar aardgas (LNG) en gecomprimeerd aardgas (CNG) aan.

Vorig jaar werd bovendien het project Q8 Electric voor gebruikers van elektrische wagens gelanceerd. In totaal biedt Q8 nu duurzame brandstoffen aan in 25 procent van zijn stations.

De hernieuwbare diesel van Neste (HVO100) is geproduceerd op basis van plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten, die met waterstof zijn behandeld.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20