Tandartsen en andere zorgverleners krijgen coronapremie: tot 20 euro per consultatie

Ook medische en paramedische zorgverstrekkers maken binnenkort aanspraak op een premie voor hun extra kosten en werk tijdens de coronacrisis. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Waarover gaat het? Door de coronamaatregelen moeten onder meer huisartsen, tandartsen, logopedisten, orthodontisten en thuisverplegers stevig investeren in extra beschermingsmaterialen. Bovendien kunnen bepaalde zorgverstrekkers minder patiënten ontvangen, omdat hun behandelingsruimtes extra gereinigd of verlucht moeten worden. Ten slotte is er nog het aspect van inkomensverlies, doordat er minder patiënten langskwamen tijdens de lockdown.

Het nieuws? In navolging van andere getroffen sectoren krijgen deze zorgverleners ook een soort compensatiepremie. Voor huisartsen, kinesisten, vroedvrouwen, logopedisten en oogartsen zou die 2,5 euro per consultatie bedragen. Voor tandartsen, orthodontisten, stomatologen en neus-, keel- en oorspecialisten loopt de vergoeding zelfs op tot 20 euro, want er is geen beroep dat ‘letterlijk zo dicht bij de mogelijke besmettingsbron staat’ als zij.

Belangrijk? Als het RIZIV instemt met deze regeling – en het heeft er alle schijn van, dan zal deze met terugwerkende kracht vanaf 4 mei gelden. Dat is de dag waarop de meeste zorgverleners hun activiteiten konden heropstarten. Patiënten moeten zich evenwel geen zorgen maken: de compensatiepremie komt niet op hun factuur terecht. Alles wordt geregeld via de mutualiteit met de ziekteverzekering.

Genoteerd? Er is momenteel al één groep zorgverstrekkers die de compensatiepremie krijgt. Thuisverpleegkundigen krijgen sinds 1 maart 2,63 tot 5,26 euro extra per bezoek, afhankelijk van hoeveel zorg de patiënt nodig heeft. ‘Dat compenseert enerzijds de meerkost voor het dure beveiligingsmateriaal, alsook de extra tijdsbesteding per patiënt’, zegt Hendrik Van Gansbeke van het Wit-Gele Kruis in de krant. ‘Want elk bezoek duurde voorbije maanden toch zo’n 3 minuten langer. Maal 15 of 20 per dag, tel uit.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20