Nadat de Verenigde Staten (VS) een kersvers wetsvoorstel hebben goedgekeurd, waardoor het land 52 miljard dollar gaat investeren in de eigen chipproductie, berichten Japanse media over een bijkomend plan om de Amerikaanse chipindustrie een oppepper te geven. De twee landen zouden immers samen onderzoek gaan doen naar de ontwikkeling van geavanceerde computerchips.
Op vrijdag zullen Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, en Gina Raimondo, minister van Economische Zaken, in Washington DC een gesprek voeren met hun Japanse tegenhangers Yoshimasa Hayashi en Koichi Hagiuda. Er wordt verwacht dat zij tijdens de gesprekken een overeenkomst zullen sluiten om samen onderzoek te doen naar de volgende generatie van halfgeleiders.
Dat zou gedaan worden in Japan zelf, in een onderzoekscentrum dat door beide landen moet worden uitgebaat. Als de gesprekken goed verlopen, zal dat eind dit jaar al gebeuren, meldt de Japanse nieuwswebsite Nikkei. In het centrum zal onderzoek worden gedaan naar de ontwikkeling van halfgeleiders van 2 nanometer (nm).
De grootte van halfgeleiders is een belangrijke factor die bepaalt hoe krachtig een computerchip kan worden. Hoe kleiner die zijn, hoe meer halfgeleiders er op een chip van dezelfde grootte kunnen worden geplaatst, waardoor die in theorie meer rekenkracht kan krijgen. In de voorbije decennia werden halfgeleiders steeds kleiner, wat ertoe heeft bijgedragen dat computers en smartphones de wereld van vandaag domineren.
Productie moet in 2025 opstarten
Het onderzoekscentrum zal ook voorzien worden van een productielijn om prototypes te fabriceren. Dat zou in 2025 al moeten gebeuren. De technologie zou later beschikbaar moeten worden gemaakt voor bedrijven in Japan, Zuid-Korea en Taiwan.
Dat moet de productie van chips in die landen sterk bevorderen, hoewel Zuid-Korea en vooral Taiwan al een groot deel van de wereldwijde productie en ontwikkeling in handen hebben. Taiwan is op dat vlak de absolute heerser: het land produceert maar liefst twee derde van alle computerchips op aarde. Zuid-Korea staat er ook niet slecht voor: het land heeft 18 procent van het marktaandeel.
Door nu ook computerchips in Japan, de VS en zelfs Europa te ontwikkelen en produceren, hopen veel landen om die hegemonie te doorbreken. Er zijn namelijk bezorgdheden over het feit dat de bevoorradingsroutes in gevaar zouden kunnen komen indien China zou besluiten om de druk op Taiwan op te voeren, dat het beschouwt als een rebellerende provincie.
(lb)