China en de VS clashen alweer over Taiwan: Peking eist opschorting wapendeal

China laat Taiwan niet los. Nadat de eilandstaat op vrijdag een nieuwe wapendeal sloot met de Verenigde Staten, ter waarde van 108 miljoen dollar, eiste de Volksrepubliek China maandag dat de overeenkomst per direct zou worden opgeschort. De VS is dit echter niet van plan.

De Verenigde Staten toont zich de beste partner voor Taiwan, in diens strijd voor zelfbehoud. Buurland China, dat een strenge één-China-politiek aanhoudt en het regime in Taipei (ook wel de Republiek China genoemd) liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen.

Beste wapensystemen

In het kader van die strijd sluit de eilandstaat regelmatig wapendeals met Uncle Sam, om toegang te krijgen tot de laatste, modernste en beste wapensystemen van het Westen. Vrijdag was niet anders: in een deal ter waarde van 108 miljoen dollar zouden de VS tanks en andere gevechtsvoertuigen leveren, maar ook logistieke ondersteuning. Meteen na het weekend volgde een mededeling van het Chinese ministerie van Defensie, verspreid via de staatsmedia: de deal moest geannuleerd worden.

Het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, blijft echter achter de deal staan. Dat verklaarde woordvoerder Ned Price: “De deal valt onder de Taiwan Relations Act: we stellen defensie-middelen beschikbaar voor verkoop en bieden onze diensten aan om ervoor te zorgen dat Taiwan de capaciteit opbouwt om zichzelf te kunnen verdedigen.

Goede relaties, maar…

Die Taiwan Relations Act, dat de vriendschap tussen de eilandstaat en de VS regelt, bestaat al sinds 1979. Hoewel in het kader van de deal heel wat wapens vertrekken richting Taiwan, staat nergens vermeld dat de VS verplicht zijn het land te helpen als de Volksrepubliek China zou binnenvallen. Dit openlijk uitspreken zou China ook te veel tegen de borst stoten: Amerikaans president Joe Biden liet zich vorige maand ontvallen dat de VS Taiwan te hulp zou schieten bij een invasie, maar die uitspraak werd meteen ‘genuanceerd’ door enkele mensen rond de president.

Ook bezoekjes aan de eilandstaat door Amerikaanse topfunctionarissen liggen enigszins gevoelig: door een bezoek te brengen erken je de onafhankelijkheid van een land; China neemt daar alweer aanstoot aan. Maar net nu de relaties weer ietwat meer gespannen zijn door de wapendeal, maakt de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democratische Nancy Pelosi, in augustus een tripje naar het eiland.

Kwaadaardige provocatie

Het bezoek werd meegedeeld door The Financial Times, dat zes bronnen rond de Kamervoorzitter citeert. Het zou het eerste bezoek van een Amerikaanse Kamervoorzitter aan het eiland zijn in meer dan 25 jaar tijd. Pelosi had een bezoek gepland in April, maar door een Covid-infectie kon ze toen niet afreizen. Destijds noemde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, het bezoek van Pelosi “een kwaadaardige provocatie”.

Bronnen binnen het Witte Huis melden aan FT dat ook daar wat stress is rond het bezoek: in de loop van de komende weken heeft president Biden een online meeting met de Chinese president Xi Jinping; het bezoek van Pelosi aan Taiwan zal ongetwijfeld op de agenda staan.

(fjc)

Meer