’t Is gebeurd: Belgisch voetbalseizoen afgelopen, Club Brugge kampioen

De Algemene Vergadering van de Pro League riep Club Brugge vrijdag uit tot Belgisch kampioen van het seizoen 2019-2020. Hoewel de competitie wegens de coronacrisis een speeldag voor het einde van de reguliere fase werd stopgezet en er geen play-offs volgden, steekt blauw-zwart verdiend zijn zestiende titel op zak.

De West-Vlaamse ploeg was zonder twijfel de sterkste van het afgelopen seizoen. De troepen van Clement waren in eigen land nauwelijks af te stoppen. Enkel Antwerp kon een veldslag winnen tegen ‘The Blue Army’, toen het met 2-1 won op de Bosuil in november. Het zou Clubs enige nederlaag van het seizoen worden. 

Toen de virusuitbraak in ons land de Jupiler Pro League midden maart platlegde telde Club Brugge 15 punten meer dan eerste achtervolger AA Gent. 

Heisa rond tv-rechten

Op dat moment had de Pro League de stop zelf afgeroepen, maar dat had een ongewenst effect. Houder van de tv-rechten Telenet eiste dat het contract gehonoreerd werd. Als er door een beslissing van de Pro League niet meer gespeeld werd, moest er 23 miljoen euro terugbetaald worden aan Telenet. 

Vanaf dan was het alle hens aan dek bij de profclubs. De voetbalwereld drong bij de politiek aan om de beslissing te nemen dat het seizoen niet meer mocht doorgaan wegens overmacht. Zo kon volgens het contract die terugbetaling vermeden worden. Op 6 mei kwam het verlossend besluit van de Nationale Veiligheidsraad. Er mocht niet meer gevoetbald worden tot en met 31 juli, waardoor het seizoen niet meer kon afgewerkt worden. 

Telenet heeft al aangegeven dat het er niet voor terugdeinst om zijn gelijk te halen voor de rechter. 

De algemene vergadering van de Pro League heeft nu dus de eindstand gefinaliseerd. Club Brugge is kampioen, rode lantaarn Waasland-Beveren degradeert. 

Het is de zestiende titel uit de clubgeschiedenis. De vorige is slechts twee seizoenen geleden, van 2017-2018.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20