‘T-cellen grootste wapen in oorlog tegen nieuwe Covid-varianten’

T-cellen, essentiële onderdelen van ons immuunsysteem, blijken de beste bescherming te bieden tegen drie van de meest verontrustende nieuwe virusvarianten. Dat wijst een nieuwe Amerikaanse laboratoriumstudie uit.

Onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) analyseerden bloed van 30 mensen die hersteld waren van Covid. Ze deden dit echter vóór de nieuwe meer besmettelijke varianten opdoken.

Uit deze monsters identificeerden zij een specifieke vorm van T-cel die actief was tegen het virus. De wetenschappers keken vervolgens hoe deze T-cellen het er vanaf brachten tegen de betreffende varianten uit Zuid-Afrika, het VK en Brazilië.

Zij ontdekten dat de T-cel respons grotendeels intact bleef. De T-cellen herkenden vrijwel alle mutaties in de bestudeerde varianten.

Eerdere studie

De bevindingen bevestigen de conclusie van een eerdere studie. Deze suggereerde ook dat de T-celbescherming intact lijkt te blijven tegen de varianten.

Verschillende recente studies hebben aangetoond dat bepaalde nieuwe varianten van virus de immuunbescherming door antilichamen en vaccins kunnen ondermijnen.

Maar antilichamen – die verhinderen dat het coronavirus zich aan menselijke cellen hecht – vertellen dus niet het hele verhaal.

T-geheugencellen spelen dus een belangrijke, extra beschermende rol.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20